Hoe whisky en wetenschap elkaar speels begroeten tijdens persevenement

Events
zondag, 07 mei 2023 om 13:00
img 5429
Afgelopen woensdag was het restaurant Putaine in Rotterdam de uitgekozen locatie voor een educatieve masterclass om de ware impact van Terroir in de whisky-industrie te ontdekken. Dit evenement was georganiseerd door Terroir Hospitality in samenwerking met Waterford Distillery. En Whisky Monkeys was erbij.

Whisky, wetenschap en duurzaamheid

Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen door Arlene Stein, President and Founder van Terroir Hospitality en Angelika Schwaff, Food Writer, en Culinary Tourism Expert. Terroir Hospitality is een organisatie die programma's bouwt gericht op duurzaamheid en terroir gedreven voedsel en dranksystemen.
Na een korte introductie mocht iedereen aan tafel gaan zitten. Deze tafel was overuidelijk vooraf al helemaal gedekt en daarmee kon het startsein voor het tasting event gegeven worden. Er stond namelijk een lunch op het programma samen met zes glazen met zes verschillende Waterford whisky’s. Alles stond klaar, samen met wat water en pata negra om de smaakpuppilen af en toe te reseten. Want iedereen die weleens een whisky tasting meegemaakt heeft of naar een whiskyfestival is gegaan, weet hoe belangrijk het is om die resetknop te vinden. Anders smaakt straks alles hetzelfde en kun je niet meer beoordelen hoe goed of lekker (of juist niet) een whisky nu eigenlijk is.
Wij waren blij dat we aan tafel mochten zitten met de heren van de Waterford distilleerderij. Mark Reynier, oprichter van Waterford Whisky en voorheen Bruichladdich, en Dr. Dustin Herb van de Oregon State University, een expert in plantengenetica waren aanwezig en dat zijn niet de minste namen. Bovendien bleek dat er heel wat te vertellen was over een nieuwe whisky en vooral de mix van whisky en wetenschap. Nu denk je misschien: huh, wat? Daarover volgt zo meer.
Dr. Dustin Herb en dhr. Mark Reynier
Dr. Dustin Herb en dhr. Mark Reynier

Terroir?

Eerst is het tijd om over voedsel te praten, een levensbehoefte, jawel! Tijdens de masterclass van de twee eerder genoemde heren werd zoals gezegd een lunch geserveerd. En dat was niet zomaar een lunch maar gerechten van een top klasse. Het eerste gerecht was tartaar van rund met shiso en gebrande ui, daarna volgde het 62 graden eitje met verschillende soorten paddenstoelen (shiitake, maitake, oesterzwammen en morille) een schuim van nootmuskaat en zuurdesem brood.
Al kwam de whiskylover natuurlijk af op de glaasjes die op tafel stonden. Whisky! Want wat nog veel leuker is dan voedsel is natuurlijk praten en genieten van de godendrank en in dit specieke geval: unieke verhalen. Elke whisky had namelijk een eigen verhaal over productie van de gerst die voor de whisky werd gebruikt.

Het woord terroir komt vaak voor, maar wat is dat eigenlijk? Terroir is is een Franse term die wordt gebruikt om de omgevingsfactoren te beschrijven die van invloed zijn op de eigenschap van een gewas inclusief unieke omgevingscontexten, landbouwpraktijken en de specifieke groeihabitat van een gewas. Dat klinkt als een mond vol en dat is het ook wel. Maar whisky en wetenschap is een interessant gegeven.
Mark Reynier en Dr. Dustin Herb zijn er namelijk van overtuigd dat gerst en de plek waar dit groeit veel meer invloed heeft op de smaak van whisky dan enkel hout en vaten waar whisky in rijpt, oftewel de wat meer traditionele visie. Ook werd verteld over de motivatie van terroir gedreven whiskyproductie en volgde er ook wat meer wetenschappelijke uitleg over biologie van gewassen. Interessant? Jazeker! Moeilijk om na te vertellen? Stiekem toch ook een beetje.

Toetje

De masterclass werd afgesloten met een tasting van The Cuvée, het vlaggenschip van de Waterford Whisky distilleerderij. Voor de productie van deze whisky wordt de oude terroir methodiek nauwgezet toegepast. Dit gebeurt op het groene landschap van Ierland waar ’s werelds beste gerst groeit. Dit alles is geïnspireerd op de legendarische kastelen van Frankrijk, oftewel het hoogtepunt van Waterford radicale filosofie.
Al met al ging deze whisky monkey met een goed gevuld maagje én lekkere whisky’s naar huis, alsook een hoop nieuwe kennis en ervaring over whisky en wetenschap!
Klik hier voor meer verhalen uit onze events rubriek.