Distilleerderij Donderdag: Inchdairnie Distillery doet alles net even anders

Rubrieken
donderdag, 16 november 2023 om 15:00
ryelaw releasejpg
We gaan deze week de grens over naar Schotland. Geen Nederlandse distilleerderij, maar een Schotse. We vertellen je deze week over de InchDairnie Distillery in Fife. Daar wordt namelijk whisky gestookt op een bijzondere manier met één duidelijk doel: onze smaakpapillen optimaal prikkelen.
Wellicht heb je er afgelopen maand al over gelezen: InchDairnie Distillery heeft haar eerste Schotse whisky uitgebracht die luistert naar de naam RyeLaw. De whisky is de eerste in een reeks whisky’s die met een innovatieve aanpak gedistilleerd is. InchDairnie stookt namelijk whisky’s met traditie in het achterhoofd, maar innovatie op het netvlies.
Maar voordat we in gaan op wat InchDairnie allemaal doet, gaan we terug naar het begin van de carrière van Ian Palmer, de oprichter van InchDairnie.

Van vader op zoon

Hij is opgevoed in een gezin, waar whisky heel normaal is. De vader van Palmer werkte namelijk al jaren in de industrie. De liefde voor de godendrank werd van vader op zoon doorgegeven en Palmer begin uiteindelijk zijn carrière in de whiskywereld bij Invergordon Distillery. Daarna heeft hij met verschillende whiskymerken gewerkt in zijn functie bij Whyte & Mackay. Merken waar Palmer mee werkt in deze tijd zijn onder andere Jura, Bruichladdich en Tamnavulin.
Uiteindelijk besluit Palmer om zijn eigen distilleerderij op te richten. In 2011 gaat hij op zoek naar een locatie voor een stokerij, waarvoor hij al even plannen heeft. De ideale plek wordt al snel gevonden in Fife, waar in 2014 uiteindelijk de bouw begint. Het duurt nog tot 2015 voordat alles klaar is en de eerste spirit gestookt kan worden. De keuze die Palmer en zijn team gemaakt hebben is dat ze daarvoor eigenlijk alles net even anders doen dan andere stokerijen.

Alles net even wat anders dan de rest

Dat InchDairnie niet de standaard gebaande paden volgt is al te merken aan de manier waarop de distilleerderij gebouwd is. De stokerij is namelijk letterlijk gebouwd rondom de beslagfilter. Deze is als allereerste gebouwd, nog voordat het dak en de rest van de distilleerderij in Fife gebouwd zijn. Daarna pas is het de beurt aan het pand zelf.
Inchdairnie is een van de twee distilleerderijen in Schotland die gebruik maakt van een filter in plaats van een maischton. Deze beslagfilter is een belangrijk onderdeel voor de stokerij. Het geeft de distilleerderij de mogelijkheid om meer opbrengst uit de gebruikte grondstoffen te halen met daarbij meer suikers en uiteindelijk meer smaak. In combinatie met een speciale gistsoort zorgt dit voor een uniek recept waarmee de distilleerderij in Fife zijn dranken stookt.
Daarnaast gebruikt InchDairnie allerlei graansoorten. Denk aan rogge, zoals in de RyeLaw whisky, maar ook tarwe, haver en hardere wintergerst wordt gebruikt. Rollermolens volstaan niet om alles klein te malen, dus worden er hamermolens gebruikt die als een soort sloopkogel alles wat eronder komt te verpulveren. Een normale beslagkuip zou door het overgebleven beslag verstopt raken als een slechte ader, maar de beslagfilter doet filtert alles zonder problemen.
ryelaw 1

Met een beetje hulp van Fife

De distilleerderij doet ontzettend veel inpandig, maar laat ook de omgeving een handje helpen bij het stoken van whisky. Zodra het tijd is voor het fermentatieproces gaat het klimaat in Fife namelijk aan de slag. Er worden verschillende gisten gebruikt, maar het fermenteren gebeurt in de open lucht. Na 60 uur is het dan tijd voor het distilleren.
Dat gebeurt in de twee pot stills van de distilleerderij en in de trots van InchDairnie Distillery: Lomond Hill Still. De koperen ketel is speciaal voor InchDairnie ontworpen in Italië door fabrikant Frilli en vernoemd naar het uitzicht dat deze geeft. Als je bij de ketel staat, kijk je namelijk uit over de heuvels bij de distilleerderij: de Lomond Hills.
De Lomond Hills Still van InchDairnie Distillery
De Lomond Hills Still van InchDairnie Distillery

Elk seizoen een ander schatje?

InchDairnie Distillery is overigens het hele jaar door aan het distilleren. Elk seizoen wordt er iets anders gestookt. Zo wordt er slechts twee weken per jaar rogge voor de RyeLaw whisky gedistilleerd. Daarnaast is een week tot tien dagen ingeruimd voor het stoken van een peated single malt die nog niet uit is: KinGlassie. De verwachting is dat de eerste flessen in 2025 gebotteld worden, dus daarop is het nog even wachten.
Daarnaast wordt er een week gereserveerd voor eenmalige distillatiecampagnes zoals haver, tarwe, sour mash en dergelijke. Deze whisky’s komen uiteindelijk uit onder het label Prinlaws, maar wanneer is nog even de vraag. InchDairnie werkt ook aan een single malt, die eenvoudig InchDairnie Single Malt heet. Als je deze wil proeven kun je in 2029 terecht, want dan komt deze whisky uit als de eerste Vintage van de distilleerderij.
Met Vintage doelt InchDairnie op de verschillende seizoenen waarin gestookt wordt. Elk seizoen zal een eigen smaak opleveren door het fermenteren in de buitenlucht en het gebruik van een andere soort gerst. De vaten van de verschillende seizoenen worden uiteindelijk samengevoegd tot een unieke Vintage single malt van één jaar. Als deze uit komt geldt ook meteen op is op en weg is pech.
De InchDairnie RyeLaw whisky is inmiddels verkrijgbaar op verschillende plekken in ons land. Een fles kost ongeveer 119 euro (verkoopadviesprijs).
Mede mogelijk gemaakt door Disaronno.

POPULAIR NIEUWS