We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad: een kater. Na een gezellig avondje word je wakker met een hoofd dat niet voor de poes is. De boosdoener is vaak alcohol, zeker als er verschillende drankjes door elkaar worden genuttigd. Er wordt weleens beweerd dat je van een single malt whisky minder snel een kater krijgt vanwege het zuivere karakter van de drank. Maar is dit een feit of een fabel?
Laten we beginnen met de uitleg wat zorgt voor een kater. Bij de bereiding van single malts in traditionele koperen pot stills wordt in batches gewerkt. Tijdens het stookproces wordt het eerste deel dat tijdens de destillatie ontstaat niet gebruikt. Dit gedeelte, de foreshot, bevat namelijk onzuiverheden en scherpe smaken. En die zorgen voor katers.
Het hart van het destillaat, de middle cut, wordt wel gebruikt. De staart, tail of ook wel feints genoemd, wordt net als de foreshot niet gebruikt omdat ook hierin smaken zitten die niet welkom zijn.
Kortom, door alleen de middle cut te gebruiken ontstaat een veel zuiverder eindproduct dan wanneer de kop en staart ook meegenomen zouden worden. En op die manier is het dus geen fabel dat een single malt whisky een zuiver karakter heeft.
Feitje tussendoor: sommige destilleerderijen gebruiken wel de kop en de staart, maar dan als beginmengsel voor een volgende batch, waarvan ook dan weer alleen de middle cut leidt tot whisky. Op deze manier wordt er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot recycling!
Zoals je ongetwijfeld weet, maken stokers op verschillende manieren whisky. De een zweert bij een pot still, maar niet iedereen gebruikt dit en dát heeft invloed op het zuivere karakter van de whisky.
In grote industriële productieprocessen wordt er geen onderscheid gemaakt in batches en wordt er geen gebruik gemaakt van koperen pot stills. Daarmee zijn er dus minder mogelijkheden om onzuiverheden uit het destillaat te halen.
Een voorbeeld hiervan is grainwhisky die in hoge columnstills wordt gemaakt. Daarom is jonge grain whisky scherper van smaak. Ook is whisky die op deze manier is gestookt lichter van kleur en smaak. Wellicht krijg je van deze whisky dan ook sneller last van een kater dan van single malt whisky.
En hoe zit het dan met blends horen we je vragen? Het mengen van meerdere single malts en graanwhisky’s zorgt voor een egaal smaakprofiel dat voor de gemiddelde whiskydrinker precies goed is. Maar de de vraag is hier natuurlijk: krijg je van een blend eerder een kater dan bij een single malt whisky? In principe wel.
Om de kans op een kater dus zoveel mogelijk te verkleinen zou je dus alleen zuivere single malts moeten drinken. In Schotland gaat de single malt bescherming zover, dat er een verbod is op automatische koperen pot stills met een continue proces! Dat hebben die Schotten in het verleden dus goed geregeld in de kwaliteitsbewaking ter preventie van een kater.
Wel moeten er een paar kanttekeningen gemaakt worden en dat is dat er veel meer meetelt op de vraag of je wel of geen kater kunt krijgen van drank. Dit artikel gaat puur en alleen over het verschil in het maken van whisky en de techniek die erachter zit. Sowieso is ons advies: drink met mate, zorg altijd dat je genoeg water drinkt. En als je nooit te veel drinkt, verklein je sowieso de kans op een kater!
Ken je onze Wist je dat? - rubriek? Bekijk ons overzicht.