Whiskylegende James ‘Jim’ McEwan geëerd door koning Charles III

Nieuws
zaterdag, 07 januari 2023 om 12:00
medals
Zoals in Nederland elk jaar lintjes uitgedeeld worden, heeft Groot Brittannië haar eigen huldebetoon. Een van de belangrijkste onderscheidingen is de benoeming als Member of the Order of the British Empire (MBE). Die onderscheiding kreeg whiskylegende James ‘Jim’ McEwan onlangs opgespeld door niemand minder dan Prins Charles III.
James McEwan kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor het whiskyeiland Islay (Islay, Argyll en Bute) en de Schotse whiskyindustrie. De voormalig hoofddistilleerder van Bruichladdich en viervoudig Schots meesterdistilleerder van het jaar kreeg niet alleen deze buitengewone onderscheiding. Hij is tevens opgenomen in de King’s New Year’s Roll of Honour. McEwan staat niet alleen in de lijst. Ook de Ivan Menezes, de directeur van de drankenmultinational Diageo, staat op de lijst. Het duo uit de whiskywereld is geëerd naast onbekende en bekende Britten, zoals acteur Stephen Graham en Queen gitarist Brian May op de lijst. Laatstgenoemde is zelfs tot ridder benoemd door de koning.

Wie is James McEwan?

James McEwan is geen onbekende in de whiskyindustrie. Zijn verhaal kan zelfs een sprookje genoemd worden. Hij werd geboren in Bowmore op het Schotse eiland Islay. Toen hij 15 werd begon hij bij de Bowmore distilleerderij onderaan de ladder als leerling. Al snel werd hij verantwoordelijk voor de whiskyvoorraden. Hij verliet Bowmore om in Glasgow het vak van blender te leren. Toen hij in 1986 terugkeerde bij Bowmore werd hij manager. Uiteindelijk stapte hij in 2001 over naar Bruichladdich, de distilleerderij die hij opnieuw op de kaart wist te zetten als meesterdistilleerder.
Deze indrukkwekkende loopbaan heeft McEwan niet alleen tot een van de bekendere personen uit de whiskywereld gemaakt. Ook heeft hij de bijnaam 'The Cask Whisperer' gekregen en is hij beloond met talloze awards. Zo is deze whiskylegende opgenomen in de Whisky Magazine Hall of Fame. Als je benieuwd bent naar het hele verhaal van James McEwan, zou je A Journeyman's Journey eens moeten lezen. Dit boek vertelt je alles over de bijzondere levensreis van deze legendarische man en is te koop bij Amazon voor 68,50 euro.
Beeld: Pexels.