Wordt de volgende Ardbeg Vintage Y2K whisky 24 jaar oud?

Nieuws
dinsdag, 22 oktober 2024 om 8:00
ardbeg y2k 2024 24 yo whisky
Afgelopen jaar kwam Ardbeg met een Y2K whisky uit 2000. De whisky trapte een nieuwe reeks af en daarvoor lijkt nu een nog oudere single malt whisky onderweg te zijn. Er is namelijk een label voor een 24 jaar oude Ardbeg Y2K whisky opgedoken. En deze heeft een finish die een primeur voor de stokerij meebrengt.
In de online TTB-database worden regelmatig nieuwe labels voor whisky’s vastgelegd. Dit gebeurt door distilleerderijen en whiskymakers voor een eventuele toekomstige release. Hoewel in veel gevallen de godendrank vaak even later verschijnt, blijft het soms bij een label.

Wat weten we over deze nieuwe single malt whisky?

De nieuwe Ardbeg single malt whisky zou, net als zijn voorganger, in het millenniumjaar 2000 ex-bourbonvaten in gegaan zijn. Daarin heeft de spirit bijna een kwart eeuw mogen rijpen om uiteindelijk in 2024 gebotteld te worden. Daarmee is de whisky straks een jaar ouder dan de eerste Y2K Ardbeg expressie.
Voordat de drank gebotteld wordt is een deel van de spirit in een ander vat gegaan en daarin is de primeur voor Ardbeg Distillery te vinden. Het gaat namelijk om Amontillado sherryvaten. Deze sherrywijn heeft een dubbel rijpingsproces doorgemaakt en heeft doorgaans een droog en complex smaakprofiel.

Wordt dit de smaak van de Ardbeg Vintage Y2K 24 Year Old whisky?

Het label van de nieuwe Ardbeg Vintage Y2K 2024 whisky geeft ook al wat details over de single malt vrij. Er staan geen volledige tasting notes op het label, maar wel een goede indicatie van wat er verwacht mag worden.
‘Dit (de finish in de Amontillado vaten, red.) geeft subtiele noten van romige toffee, bloeiende bramen en amandelen, met vleugjes vochtige mos en grafiet. De verbazingwekkende kracht hiervan vloeit over het palet, terwijl houtrook, kaneel lijnzaadolie en eucalytus zich bij deze smaken voegen.’
Ardbeg Y2K label via TTB Online.
De whisky wordt volgens het label gebotteld op 47,8 procent alcohol by volume (ABV). Volgens het label vindt het bottelen plaats in 2024. Dat wijst mogelijk op een snelle release van de whisky.
Of de whisky uitkomt en de eventuele datum waarop de expressie verschijnt is nog niet bekendgemaakt.
Meer lezen over Ardbeg whisky? Dat doe je via onze Arbeg overzichtspagina.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR24.38
Op voorraad
Koop op bol.