Dewar’s komt met een 38 jaar oude blended whisky voor verzamelaars

Nieuws
maandag, 21 oktober 2024 om 7:00
dewars 38 year old double double whisky 1
Het blended Scotch whiskymerk Dewar’s heeft een nieuwe collector’s edition aangekondigd in haar Double Double whiskyserie. Het gaat om een whisky waarvan al een deel verscheen op 37 jaar oude leeftijd, maar die nu verschijnt met een age statement van 38 jaar.
De Dewar’s whisky is gemaakt ter ere van de noordelijke Highlands van Schotland en bestaat uit verschillende delen die in vier fasen gerijpt zijn. Dit proces wordt door Dewar’s voor de hele Double Double reeks toegepast.
De whisky’s in de blend rijpen hierbij aanvankelijk apart, waarna ze samengevoegd worden. Vervolgens rijpt het geheel van de Double Double reeks verder om uiteindelijk een finish te krijgen.

Een premium blended whisky

In dit geval zijn er single malts van Islay en de Highlands gebruikt die elk minstens 38 jaar gerijpt hebben voordat ze gehuwd zijn in de blended whisky. Het resultaat is vervolgens in Pedro Ximénez vaten gefinisht.
Brian Cox, vice-precident van Dewar’s Noord Amerika, vertelt dat de expressie de premium categorie verkent en vernieuwt.
‘Deze release weerspiegelt dezelfde toewijding aan vakmanschap en whisky-exploratie als ons onlangs gelanceerde 'Here's to the Story'-merkplatform, dat de rijkdom van onze tradities viert en tegelijkertijd whiskyliefhebbers uitnodigt om te genieten van nieuwe ontdekkingsmomenten.’
Brian Cox.

Wat mag je van de Dewar’s Double Double 38 Year Old whisky verwachten?

De blended whisky is nog niet voorzien van tasting notes, maar er is wel al iets verklapt over de smaak van de Schotse godendrank.
De expressie opent met tonen van witte bloemen en citrus. Dit wordt gevolgd door vanille, ontbijtgranen en een vleugje frangipane met rook. Op de tong heeft de whisky tonen van gedroogde vijgen, pure chocolade en warme chocolademelk.
Over een afdronk is niets bekend gemaakt. De whisky is gebotteld op 48,8 procoent alcohol by volume (ABV).

Blended whisky: een unieke samenwerking

Dewar’s werkt voor de release van de whisky samen met tweesterrenchef Gabriel Kreuther. Hij heeft chocolade gemaakt die aansluit bij het smaakprofiel van de whisky en zelfs een beetje van de 38 jaar oude drank bevatten. Deze worden gratis aangeboden aan iedereen die een fles van de godendrank aanschaft. Kreuther heeft ook een speciale chocoladeset gemaakt die via Kreuther Chocolate te koop is.
De whisky is in gelimiteerd oplage uitgebracht en te vinden in flessen van 375 milliliter, ongeveer de helft van het standaard formaat van een whiskyfles. De expressie komt in geselecteerde sterkedrankwinkels terecht. Het is niet bekend of daar ook Nederlandse winkels bij horen. De adviesverkoopprijs is 2199 dollar per fles (omgerekend ongeveer 2000 euro).
Meer nieuws over Dewar's vind je op onze overzichtspagina.
Single malt en blended whisky Image
Single malt en blended whisky
EUR14.78
Op voorraad
Koop op bol.