Twee Japanse distilleerderijen ruilen van whisky

Nieuws
zondag, 20 oktober 2024 om 15:00
mars x akkeshi whisky
Whisky is om te delen. Dat is precies wat twee grote Japanse distilleerderijen nu doen. De Japanse Mars Tsunuki Distillery en de Akkeshi Duistillery hebben hun spirits geruild om zo nieuwe, unieke expressies uit te brengen.
De twee distilleerderijen gingen met hun eigen werkwijze aan de slag met de spirit van de andere distilleerderij. Het initiatief is bij Mars Tsunuki Distillery ontstaan in een zoektocht naar het verbreden van de smaak van Japanse whisky.
We willen de verdere mogelijkheden van Japanse whisky verkennen en heerlijke whisky creëren over de grenzen van distilleerderijen heen. In de Malt Duo-serie wisselen we moutmouten met elkaar uit, laten ze rijpen in hun eigen omgeving en vaten ze met onze eigen moutmouten. 
Mars Tsuniki Distillery.

Een unieke draai aan andermans whisky geven

De distilleerderij werkte al eerder samen met een andere stokerij voor een dergelijk project, maar heeft nu een Akkeshi spirit omgetoverd tot whisky. Akkeshi deed hetzelfde met de drank van Mars.
Het resultaat is een blended expressie van Mars met de naam Malt Duo Tsuniku x Akkeshi en een Akkeshi whisky met de naam Akkeshi Vatted Malt Japanese Whisky Kamui Whisky Capacciri Kamui.

Wat zijn de nieuwe Japanse Mars en Akkeshi whisky’s?

De nieuwe whisky’s van de Japanse stokerijen zijn compleet anders geworden doordat ze op een andere plek hebben gerijpt. Het verschil in klimaat heeft voor een vertraagde of juist versnelde rijping gezorgd.
Dit zijn de details die de stokerijen bekend hebben gemaakt over de expressies:
Mars Whisky Malt Duo Tsunuki x Akkeshi
Een blended whisky die voornamelijk in bourbonvaten gerijpt heeft. De spririt voor de drank is gestookt in 2016 en in 2024 het vat in gegaan. De expressie heeft geen age statement en is gebotteld op 51 procent alcohol by volume (ABV).
De tasting notes van de whisky zijn niet onthuld. Wel is de prijs van de fles bekend: 19800 Yen (omgerekend ongeveer 121 euro). Er zijn 11.000 flessen beschikbaar, maar het is niet bekend of deze ook naar ons land komen.
Akkeshi Vatted Malt Japanese Whisky Kamui Whisky Capacciri Kamui
De Akkeshi whisky is genoemd naar de reuzenarend, die in de Ainu taal Kapatchiri Kamui wordt genoemd. Van deze whisky is niet bekend in wat voor vaten de drank gerijpt heeft. Verder zijn ook de tasting notes onbekend.
De whisky is gebotteld op 47 procent ABV met een prijs van 29700 Yen (omgerekend ongeveer 180 euro). Ook van deze expressie is het niet bekend of hij naar Nederland komt.
Meer lezen over Japanse whisky? Dat kan hier.
Whisky Rising: The Second Edition Image
Whisky Rising: The Second Edition
EUR29.01
Op voorraad
Koop op bol.