Schotse drankproducenten maken zich grote zorgen om de minimum eenheidsprijs

Nieuws
door Monkey
donderdag, 07 december 2023 om 9:00
whiskyflessen
Werknemers in de Schotse drank-industrie vrezen voor een verhoging van de minimum eenheidsprijs op dranken. Dat zou namelijk betekenen dat banen in gevaar komen, terwijl het echte issue ‘probleemdrinken’ niet aangepakt wordt.
De regering is namelijk voornemens om deze te verhogen van 50 pence naar 65 pence per eenheid. Dat lijkt misschien weinig, maar dat kan er wel voor zorgen dat drank een heel stuk duurder wordt. Het systeem is te vergelijken met de alcoholaccijns in Nederland. Uit een onderzoek van de vakbond GMB Scotland blijkt dat er grote zorgen rondom de verhoging zijn. In de rondgestuurde enquête werd onder meer gevraagd naar de minimum eenheidsprijs (MUP) en hoe mensen hierover denken.
De meeste respondenten (63 procent) vinden dat de MUP volledig moet worden afgeschaft. Een derde (33 procent) vindt dat de MUP op 50 pence moet blijven of moet worden verlaagd. Een van de ondervraagden vertelt het volgende over de verhoging: ‘Het verhogen van de MUP zal alleen maar een nadelig effect hebben op een van de succesverhalen van Schotland.’

Prijsverhoging alleen maar schadelijk voor whiskystokerijen

David Hume, GMB Scotland organisator, meldt dat minimumprijzen niet werken tegen probleemdrinkers. Die blijven volgens hem toch wel drinken, gezien ze vaak verslaafd zijn. De regering maakt dan ook geen verschil met de aanpassing. Sterker nog, alleen de supermarkt en slijterij worden er beter van gezien die meer gaan verdienen, maar de stokers en de duizenden medewerkers die daar werken worden gestraft.
Volgens de GMB Scotland organisator is er geen reden voor de verhoging. ‘Het daadwerkelijke effect van minimumprijzen is in het beste geval twijfelachtig en ministers zouden zich deze vragen moeten stellen in plaats van te verdubbelen door het te verhogen.’
De afgelopen tijd rommelt het flink in het Schotse whiskylandschap. Zo staken de medewerkers van Chivas Brothers en is er een verhoging van de accijnzen op handen.

POPULAIR NIEUWS