Verhogen whisky accijnzen gaat gevolgen hebben voor Schotse verkiezingen

Nieuws
door Monkey
maandag, 13 maart 2023 om 17:00
whiskyinvestering
In Schotland wordt de afgelopen tijd gesproken over het verhogen van de accijnzen op whisky. Hierdoor zou de drank duurder worden, maar ook zou het een impact op het Schotse bedrijfsleven hebben. En dan is er nog een ander gevolg van het verhogen van de accijnzen: het zou een enorm verlies opleveren voor de Tories tijdens de verkiezingen.
Bijna een derde van de Schotse kiezers meldt namelijk dat zij de conservatieven niet meer zullen steunen als de accijnzen op Schotse whisky verhoogd worden. Dit blijkt uit nieuwe peilingen die door nieuwswebsite The Courier ingezien zijn. Daarin staat bijvoorbeeld dat 72 procent van de mensen voorstander is voor een bevriezing van de belasting op sterke drank in de begroting. Bijna 32 procent van de ondervraagden meldt dat ze bij een verhoging van de accijnzen waarschijnlijk anders zouden stemmen dan op de Tories. Het zou dus voor flinke verliezen aan hun kant kunnen zorgen als deze verhoging erdoor komt.

Verhoging accijnzen zorgt voor concurrentienadeel

Veel Schotse distilleerders zouden volgens Mark Kent, chief executive van de Scotch Whisky Association, ook wachten tot de belofte uit 2019 nagekomen wordt. Hij vertelt dat er toen een herziening is geweest van de alcoholbelasting, maar dat Schotse whisky nog steeds hoger wordt belast dan bier, wijn of andere dranken. Daarbij heeft het overgrote deel van de distilleerders geen toegang tot belastingvoordeel voor verkoop van hun drank in de horeca. Dat concurrentienadeel zou kleiner gemaakt worden, terwijl het er nu juist op lijkt dat het groter wordt.
'Wij dringen er bij hem (de Schotse kanselier, red.) op aan om te luisteren naar de mensen in Schotland, om zijn belofte om Schotse whisky te steunen na te komen', aldus Kent. De accijnzen in het Verenigd Koninkrijk liggen flink hoger dan het gemiddelde in Europa. Voor een fles whisky wordt drie van de vier pond rechtstreeks de schatkist van de regering in gestopt. Dit zou met de verhoogde accijnzen nog meer worden, terwijl ook de brandstofinflatie en de kosten van levensonderhoud al de pan uit gerezen zijn. Van die laatste twee heeft de Britse regering toegezegd ze dit jaar te halveren.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties