Schotse whiskyindustrie in de kou achtergelaten: accijnzen flink omhoog

Nieuws
vrijdag, 17 maart 2023 om 9:00
whiskyglas
Jeremy Hunt, de Britse minister van Financiën, heeft de Britse begroting bekendgemaakt. Daarin staat er geen recessie aankomt en dat is goed nieuws voor Groot-Brittannië. Alleen is er ook slecht nieuws voor de Schotse whisky-industrie. De alcoholaccijnzen gaan namelijk flink omhoog.
Het is een stap waar velen al voor vreesden: de alcoholaccijnzen in het Verenigd Koninkrijk gaan per 1 augustus dit jaar omhoog. Dan loopt de huidige bevriezing af en zullen de accijnzen ‘op de gebruikelijke wijze met de inflatie worden verhoogd’. Dat meldde Jeremy Hunt tijdens de begrotingstoespraak.
De whiskysector is er niet over te spreken. Volgens de Scottish Whisky Association (SWA) is deze verhoging van de alcoholaccijns met 10,1 procent ‘de grootste belastingverhoging in decennia voor de sector’. Mark Kent, chief executive van de SWA meldt hierbij dat de whiskyproducenten in gesprek met Hunt zelfs dringend verzocht hebben de verhoging niet door te voeren en dat het ‘een verkeerde beslissing op het verkeerde moment’ zou zijn.

Alcoholaccijnzen straks goed voor 75 procent van de prijs

De prijs van alcohol gaat volgens de SWA dan ook behoorlijk omhoog als de bevriezing afloopt. Door de accijnsverhoging zouden de belastingen goed zijn voor 75 procent van de kosten van een gemiddelde fles Schotse whisky. Een groot deel van de opbrengst van whisky gaat dus naar de belastingen en niet naar degene die het hoort te krijgen: de producent.
Andere dranken krijgen straks juist een voordeel. Het gaat dan om dranken van het vat. Op deze dranken worden niet nader genoemde ‘extra belasting voordelen’ toegekend, die niet gelden voor bijvoorbeeld distilleerderijen. Met andere woorden worden distilleerderijen volgens Kent achtergelaten in de kou, terwijl deze sector juist zo veel betekent voor de economie.
De Scottish Whisky Association heeft de minister van financiën opgeroepen om het besluit van de Britse regering aan te pakken en de aangekondigde bevriezing van de alcoholaccijnzen verder uit te breiden. Of dat gaat gebeuren zal nog even op zich laten wachten.