Wullie Macmorland over alcoholvrije whisky: ‘Het is niet te zuipen!’

Nieuws
vrijdag, 20 januari 2023 om 17:00
hielander whiskyfestival
Onlangs hadden we een exclusief interview met Wullie Macmorland, eigenaar van de Hielander en organisator van een whiskyfestival. Op 10 en 11 februari is het tijd voor het Hielander whiskyfestival in Alkmaar. Eén ding hoef je daar niet te verwachten en dat is alcoholvrije whisky.
Zodra Wullie de vraag hoort, proest hij het nog net niet uit. ‘Ik mag andermans product niet afkraken, maar het is niet te zuipen!’ Zijn stem wordt wat harder en hij benadrukt zijn ongeloof. ‘Als ik limonadesiroop wil drinken, dan ga ik naar Jumbo en koop ik een flesje van 1, 35 euro. Maar ik ga geen 35 euro uitgeven voor veredelde limonadesiroop. Want meer is het niet.’
Tijdens het whiskyfestival wordt er dus gewoon whisky geschonken. Een paar jaar geleden waren er 4,5 duizend verschillende soorten whisky aanwezig. Ook nu zullen er veel standhouders aanwezig zijn. Het whiskyfestival in Alkmaar is jaarlijks één van de grootste whiskyfestivals van het land.

'Ik zit in mijn boek te pissen van het lachen'

Wullie gaat nog even door op het onderwerp: ‘Maar zoon werkt in de drank en hij verkoopt momenteel enorm veel alcoholvrije gin. Sorry, ik zit in mijn broek te pissen van het lachen. Ik zit dan echt te gieren als ik weer zo’n mafkees zie die dat koopt. Wat is het?! Het is parfumwater. Maar wel voor 35 euro en het is duurder dan een normale fles gin. Je bent gewoon genaaid.’
Al zegt hij daarna dat er ergens op de Filipijnen wel goede non-alcoholische dranken worden gemaakt. Waar het Macmorland vooral om te doen, is de prijs. Want als hij motorrijdt is hij gek op alcoholvrij bier, maar dat is simpelweg een stuk goedkoper.

Dry January

Het is januari en dat betekent Dry January, een maand waarin mensen geregeld de hele maand niet drinken. Om die redenen hebben wij de alcoholvrije whisky’s op een rij gezet. Niet voor Wullie, maar voor één van jullie. Want smaken verschillen. Wie weet vind jij een Lyre's American Malt wel lekker..