Terwijl een groot deel van de whiskywereld haar hart vasthoudt rondom de hogere importtarieven, kijken sommigen er op een andere manier naar. Zij zien kansen die door de tarieven ontstaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Adam Hannett, head distiller van Bruichladdich Distillery.
De hoofddistilleerder van de Islay whiskystokerij vertelt in een gesprek met The Spirits Business dat het niet allemaal donderwolken hoeven te zijn. Hij kijkt liever naar wat het zou kunnen betekenen in de vorm van kansen.
Hoewel er nu nog geen sprake van is, heeft de Verenigde Staten al eerder hogere importheffingen opgelegd aan het Verenigd Koninkrijk. Hannett vertelt dat de kosten die dat meebracht door Bruichladdich opgevangen zijn en dat de consument dat niet merkte.
Dit keer kijkt hij verder dan die kosten. Want wat zou het concreet betekenen voor distilleerderijen als er hoge importheffingen zijn? Flessen whisk(e)y importeren en exporteren wordt dan duurder, maar dat geldt ook voor vaten.
De beschikbaarheid van bourbonvaten zal dus beïnvloed worden. Dit is de opsomming van gebeurtenissen die hij maakt:
En daar moeten distilleerderijen uiteindelijk iets mee doen.
Hannett vertelt dat Bruichladdich vaten voor een tweede keer
vult, maar doorgaans daarna niks meer met bourbonvaten doet op een enkele keer
na.
Maar dat verandert langzaam.
‘We zijn begonnen met een proces van ontschimmelen/ontschorsen met de kuiperij, dus in plaats van het vat gewoon weg te doen en steeds nieuwe te halen, verjongen we het hout en brengen we er nieuw leven in.’- Adam Hannett
Als er een tekort aan bourbonvaten ontstaat zullen veel distilleerderijen op die manier eikenhout willen hergebruiken. En dat levert mooie experimenten op. Er zullen wellicht minder first fill vaten gekocht worden en juist meer second fill en refill vaten. En dat levert nieuwe smaken op.
Bovendien ontstaan er daardoor mogelijkheden om meer andere dingen te doen met de rijping van whisky. Importheffingen zijn dus niet alleen maar een donkere wolk, maar brengen mogelijk ook iets moois mee.