Is deze Amerikaanse gezonken whiskey uit scheepswrak Westmoreland miljoenen waard?

Nieuws
zaterdag, 25 februari 2023 om 9:00
shipwreck pexels
De zee herbergt talloze onbekende schatten en dus wordt er zo nu en dan ergens iets opgevist. Dat is nu het geval met een oude Amerikaanse whiskey. Deze is namelijk in een ruim 150 jaar oud scheepswrak Westmoreland opgedoken en kan zomaar miljoenen waard zijn. Het zou zomaar uit een film kunnen komen.
Gezonken schepen spreken enorm tot de verbeelding. Al jaren wordt er gekeken op de bodem van de zee naar schepen die in betere tijden allerlei moois vervoerden. Voor duikers is het een paradijs, maar ook voor whiskeyliefhebbers, zo blijkt. In 2010 vond scheepswrakduiker Ross Richardson namelijk het wrak van de Westmoreland op 200 meter diepte in Platte Bay, Michigan. Het schip bevat nog steeds een kostbare lading aan goud en….whiskey!
De munten zijn volgens Richardson miljoenen waard. Daarnaast is de kans groot dat de whiskey ook een fortuin op gaat brengen. Dat laatste hangt voor een deel af van hoeveel van de 150-jarige whiskey er nog in de vaten zit. Daarnaast is de kwaliteit van de gezonken whiskey ook nog even de vraag. De vaten liggen tenslotte al geruime tijd op de bodem van Platte Bay. Hoe dan ook is de drank die overblijft een ware schat. Om even een voorbeeld van gezonken whiskey te geven: in 2021 werd er nog ruim 12000 pond betaald voor één fles gezonken whisky uit de SS Politician uit Schotland. Dit gaat om een enkele fles, dus als je rekent hoeveel er uit 280 vaten kan komen weet je dat de schat van Westmoreland een klein fortuin waard kan zijn.

Wat is het verhaal achter de Westmoreland en de gezonken whiskey?

De Westmoreland is een passagiersstoomboot die in december 1854 in het Noordelijke Michiganmeer water maakte en uiteindelijk zonk. Het gevolg was rampzalig. Het schip vervoerde namelijk 34 passagiers door de Manitou passage toen een storm toesloeg. Hierdoor verloren 17 mensen hun leven en het schip verdween naar de bodem van de zee, samen met de vracht die aan boord was: naar verluidt een heel aantal gouden munten en…whiskey.
Lange tijd vernam niemand nog iets van het schip, totdat het team van Richardson het in 2010 vond. Meteen merkte Richardson dat het wrak door de kou ontzettend goed bewaard gebleven is en datzelfde geldt voor de lading aan boord.
Richardson noemt de Westmoreland ‘een onderwatermuseum, gevuld met perfect gepreserveerde artefacten uit 1850.’ Volgens hem moet dit dan ook publiekelijk tentoongesteld worden. Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag, want zowel het wrak als de munten en de whiskey erin moeten nog geborgen worden. Maar dat het wat anders zal zijn dan de gemiddelde fles Jack Daniel's, is zeker.

POPULAIR NIEUWS