Is er een staking aanstaande bij The Macallan?

Nieuws
zaterdag, 25 februari 2023 om 13:00
staking
In Nederland volgen de stakingen elkaar op. Waar afgelopen week er een berg aan afval lag en het openbaar vervoer regelmatig plat ligt door stakingen, rommelt het ook in Schotland. The Macallan medewerkers zijn namelijk opgeroepen om te gaan staken. De reden: een loonconflict over onwerkbare uren.
Vakbond GMB Scotland heeft ruim 300 medewerkers in twee vestigingen van Edrington, waaronder The Macallan distilleerderij daar, opgeroepen om te gaan staken. De vakbond overlegt al maanden met  Edrington over een ploegentoeslag, maar die onderhandelingen zitten muurvast. Daarom gaat GMB Edrington nu in gebreke stellen en wil het hardere maatregelen nemen zoals de staking. Deze zal onder andere de The Macallan distilleerderij op het Easter Elchies landgoed in Moray treffen als er tussen 1 en 22 maart gestemd wordt vóór deze actie.
David Hume, organisator van GMB Scotland, meldt dat de stemming ‘een directe reactie op de chronische onverzettelijkheid van het management is en een duidelijk bewijs van hun wens om het werk bij Edrington te verbeteren’. Hij meldt daarbij dat Edrington financieel welvarend is en dat zowel het bestuur als de aandeelhouders daar de vruchten van plukken. Dat de medewerkers dat vervolgens niet doen vindt hij zeer betreurenswaardig.

Edrington roept op juist tot niet staken bij The Macallan

Edrington is teleurgesteld dat de bond de leden opgeroepen heeft voor de staking bij The Macallan en de andere locatie. Het bedrijf, dat ook merken als Highland Park en The Famous Grouse onder haar vleugels heeft, roept op haar beurt juist op om niet te gaan staken. De afgelopen maanden is namelijk volgens Edrington al ‘een salarisverhoging van minimaal 27,8 procent doorgevoerd’. Dit is zelfs specifiek  gedaan voor GMB-leden die zijn overgestapt op de nieuwe ploegendienst. Volgens Edrington is de volgende stap dus niet om het werk neer te leggen, maar om samen te onderhandelen over een eerlijke en concurrerende loonovereenkomst.
Of de staking doorgaat is nog even afwachten tot na de stemming. Als het gaat gebeuren, dan zal dit op zijn vroegst in april dit jaar zijn.