'Niemand weet wat grain whisky precies is'

Nieuws
woensdag, 15 november 2023 om 17:00
ryelaw whiskymonkeys 2
De InchDairnie Distillery in Fife heeft onlangs zijn inaugurele whisky uitgebracht. RyeLaw is een Single Grain Scotch whisky, althans volgens de fles. Ian Palmer, de oprichter van InchDairnie Distillery, denkt er anders over en dat kan op korte termijn zomaar eens leiden tot een wijziging van de RyeLaw fles.
De eerste InchDairnie whisky is een feit. RyeLaw combineert twee werelden met elkaar: de wereld van Amerikaanse roggewhisky en die van Schotse malt whisky. Op de luxe ogende fles is van alles te vinden wat verwijst naar de oorsprong van de drank. Zo is de hals een verwijzing naar de hammer mills die de ingrediënten zoals rogge fijn maalt voor de mash.
De fles is iets waar Ian Palmer, net als met de whisky, erg blij mee is. Maar er is ook een element aanwezig waar hij minder blij mee is. Zo blijkt tijdens de lancering van de whisky in Nederland.

InchDairnie RyeLaw: roggewhisky of single grain whisky?

Palmer vertelt ons dat de whisky gemaakt is van 53 procent gemoute rogge en 47 procent gemoute gerst. De whisky is compleet volgens Schotse regels voor een malt whisky gemaakt en volgt ook de regels voor een Amerikaanse roggewhisky. Alleen in Schotland is deze term niet bekend of geaccepteerd, dus staat er op de fles ‘Single Grain Whisky’.
RyeLaw is daarmee volgens de oprichter van de distilleerderij niet met de juiste benaming uitgebracht. Sterker nog, Palmer vindt de benaming Grain whisky verwarrend: ‘Het misleidt mensen, want de categorieën zijn nooit bepaald. Het informeert niemand, want niemand weet wat grain whisky precies is.’ Bovendien is er in Schotland nog nooit een single grain whisky uitgekomen volgens Palmer, waarmee hij doelt op een whisky gemaakt van slechts één graansoort. ‘Het zijn altijd minimaal twee graansoorten die in een whisky zitten, dus we moeten wat specifieker zijn. Single staat ervoor dat het van één distilleerderij komt, dus waarom kunnen we dan niet single distillery rye zeggen. Dat is wat we willen.‘
Volgens InchDairnie moet er op de RyeLaw fles ‘Single Distillery Rye Scotch Whisky’ staan. Daarmee wordt namelijk precies omschreven wat er in de fles zit: Schotse roggewhisky afkomstig uit één distilleerderij.

Geen makkelijke wijziging voor de InchDairnie RyeLaw fles

Hoewel Palmer hoopt snel de wijziging op de fles doorgevoerd te krijgen, heeft het wel wat voeten in aarde. Momenteel is hij in gesprek met de Scotch Whisky Association om dit voor elkaar te krijgen. Hij heeft niet de illusie dat het een makkelijk proces is, maar zet zijn schouders eronder om het voor elkaar te krijgen.
Naar verwachting is er zelfs een wijziging in de wet voor nodig om het doel van InchDairnie te verwezenlijken, maar ook dat vindt de managing director van InchDairnie niet erg: ‘Alle goede dingen hebben grote wijzigingen nodig, dus daar maken we werk van.‘
Palmer vervolgt met de melding dat zodra het wettelijk mag de fles direct op de schop gaat. En vanaf dat moment zal er op de RyeLaw flessen voortaan ‘Single Distillery Rye Scotch Whisky’ staan.