Deens merk bedient whisky fans op hun wenken en pakt uit

Events
woensdag, 01 mei 2024 om 7:00
thy tasting 2024 cask 376
Thy is een distilleerderij die al tien jaar whisky in het noorden van Denemarken produceert. Ze gebruikt het etiket ‘Single Estate Distillery’, of ‘enkel landgoed distilleerderij’. Het gaat dus om één van de oudste whisky’s van Denemarken. Whisky Monkeys woonde een online tasting bij, want hoe ziet het nieuwe assortiment eruit?
Dante II | Goud- en Zilverkleurig Skelethorloge Image
Dante II | Goud- en Zilverkleurig Skelethorloge
EUR229
Op voorraad
Koop op bol.

Distilleerderij Details

Laten we beginnen met wat simpele en leuke feitjes van de Deense distilleerderij:
  • ‘Single Estate’ distilleerderij met eigen mout en bio granen
  • 500 hectare graanvelden tussen duinen, vier kilometer van de Noordzee
  • Eerst whiskyproductie in 2010, nieuwe stijl sinds 2017
  • 1000 liter mash tun en 1000 liter ketel
  • Enkel distillatie met een zuiveraar (purifier
  • Een vaten magazijn dat het buitenklimaat binnen laat
  • 50-55.000 liter alcohol per jaar. Een groot aantal voor Denemarken, iets minder dan Stauning, maar heel klein voor Schotland

Online proeverij

De proeverij die we bijwonen wordt geleid door Jakob Skarin. Hij komt uit de achtste generatie van een familie die sinds de 18e eeuw op dezelfde Deense boerderij heeft gewoond. In 2014 wilde de familie haar boerderij variëren of diversifiëren. Skarin wilde terroir verkennen met de granen van de familieboerderij. ‘Als je granen ergens naartoe wil brengen is dit [single estate whisky] de eindbestemming.’
We proeven in totaal whisky’s van Thy, die vooraf zijn opgestuurd door Hogshead Imports. De whisky’s bevatten de handtekeningen van Thy, single malt en single grain whisky’s met veel gebruik van beukenhout gerookte mout.
Deze flesjes zijn vergezeld met drie pakketjes graan, om de verschillende soorten mout te laten zien: rogge, gerookte, en gerookte gerst. Een Thy glaasje en pipet maken de proeverij compleet.
Eerst beginnen we met drie whisky’s in de nieuwe ‘core range’ van Thy. Elk botteling hier beneden heeft geen bepaalde leeftijd. Een qr-code op de flessen toont details inclusief de leeftijd van elk vat.
thy tasting 2024 pipette and box overview

Spelt-Rye (rogge whisky, 48,5 procent)

Gemoute rogge (60 procent), spelt (10 procent, volkoren), en gerst (30 procent) in nieuwe eiken vaten gerijpt
Een zoet en sterk ruik van rogge prikkelt onmiddellijk de neus. Heel fijn! Deze whisky is niet te hoog in alcohol maar nog steeds pittig in de mond. Skarin legt zijn gedachten over deze whisky uit. Hij wil niet zoiets houtigs als een Amerikaanse roggewhisky maken. ‘Onze mentaliteit is meer Noors’, zegt hij.
Deze whisky lijkt op een Millstone rogge whisky, maar met een aardig en droog gevoel; meer dan fruitigheid. Druppeltjes water maken de whisky nog wat zoeter.

Thy (single malt, 48 procent)

Beukenhout gerookte en lichte mouten in oloroso, bourbon, en PX vaten gerijpt
De Thy whisky van Thy is verschillend en scherp. Misschien kunnen we deze whisky ‘Thy2’ noemen. Deze dram ruikt naar rauwe granen met droge karamel en een vleugje rook. Deze whisky doet een beetje van alles wat Thy doet. In de mond is de drank meer romig met een lange afdronk van sherryvat geuren.

Bøg (single malt, 50 procent)

Dezelfde als de whisky hierboven, misschien met 100 procent gerookte mout
Deze whisky voelt als een sterkere versie van de ‘Thy’. Gemaakte van 100 procent beukenhout gerookte mout is deze whisky heel vol met smaken van warme kruidnagel en nootmuskaat. Skarin vergelijkt de Bøg met ‘kampvuren langs de kust’ in Denemarken. Sommige mensen in de proeverij denken dat deze whisky lijkt op salmiak of andere soorten Nederlandse drop.
Sherry tonen en vlezige smaken worden gecombineerd in een complexe whisky met bittere tonen en sherryvaten. De geturfde whisky komt in de toekomst, al is de beukenhout niet zo sterk. We hebben ook op de Bøg granen in het proeverijpakket gekauwd en die zijn rijk aan zoetigheid en barbecue smaken. Er is geen sprake van een jodium geur van Schotse turf.
Dan komen we aan meer speciaal en unieke whisky’s…
thy tasting 2024 all taster bottles 1

No. 23 - Hawboen (single malt, 51,5 procent)

Beukenhout gerookte en lichte mouten in bourbon vaten gerijpt
Deze whisky lijkt op de oudere stijl van Thy, die alleen in kleine batches geproduceerd is. Dit is de 23e whisky van Thy. De rokerige smaken worden met florale en houtige geuren goed gecombineerd. Deze whisky smaakt als tarwezemelen, boter, en papaja.

Cask 376 - Heritage Wheat (tarwe whisky, 50 procent)

30 procent gemoute gerst en spelt, 30 procent gemoute gerst, 20 procent ongemoute tarwe (een oude soort Zweedse graan), 20 procent gemoute rogge, in nieuwe eiken vaten gerijpt
Tarwe geeft deze whisky uitstekende zoete, florale en frisse tonen. Elke Thy whisky is in maritieme omgevingen gemaakt, maar in deze whisky zijn de maritieme smaken het makkelijkst vinden. Het verschil tussen Cask 376 en de Spelt-Rye is duidelijk. 50 procent alcohol betekent een grote prikkel in de mond, dus gebruik vooral wat druppeltjes water.

Cask 1260 - Bøg-Bourbon (single malt, 58,9 procent)

Op beukenhout gerookte mout in bourbon vaten gerijpt
Dit is een single-cask whisky, waarvan slechts een paar flessen naar Nederland komen. Deze whisky is eenvoudig gerijpt, maar heel smakelijk. De godendrank heeft een vleugje rook, maar overal een groot assortiment zoet geuren van piña colada tot aan citroen marmelade.

PX (single malt, 58,3 procent)

Beukenhout gerookte en lichte mouten in PX vaten gerijpt
We komen aan bij de laatste whisky van deze tasting. De sterkste whisky in deze proeverij heeft veel geuren van vlees en karamel. Druppeltjes water zijn welkom. Op de afdronk is zoetigheid waarneembaar met chocolade en vijgen.
Tot zover een prachtige online proeverij.

Poll

POPULAIR NIEUWS