Master Blender Glenmorangie: ‘Vrouwen zijn er altijd geweest in de industrie’

Nieuws
vrijdag, 23 juni 2023 om 13:00
gillian macdonald
Onlangs hadden we een interview met Gillan Macdonald, Master Blender & head of analytics and whisky creation. Er is toen ook gesproken over de rol van vrouwen in de whisky-industrie.
Gillian Macdonald werd de eerste vrouwelijke distilleerder in het Verenigd Koninkrijk toen ze in 2003 in de whisky-industrie ging werkte. Ze startte bij Penderyn, zoals je kunt lezen in ons interview. Toen was deze distilleerderij nog niet bekend (nu wel en onze redacteur Siniša is er net geweest). In 2012 is Macdonald gaan werken voor Glenmorangie waar ze nog altijd met veel plezier elke dag naar haar werk toe gaat.

Was er een whisky-industrie in 2003?

Maar hoe is het voor haar om in deze industrie te werken? Hoe kijkt ze daar tegenaan? Ze geeft aan dat de vraag haar regelmatig gesteld wordt hoe het is om te werken in een mannenindustrie. ‘Ik heb het nooit ervaren als een industie die gedomineerd werd door mannen of iets wat erop lijkt. En dat is omdat het gewoon niet zo was. Sterker nog, er kon niet eens gepraat worden over een industrie, gezien er maar zo’n tien mensen in onze distilleerderij werkten. Daar zaten een paar vrouwen en een paar mannen tussen,’ vertelt Macdonald lachend.

Vrouwen worden steeds zichtbaarder

Het gaat om haar tijd in 2003 bij Penderyn, waarbij ze uitlegt dat de locatie er misschien ook aan heeft bijgedragen dat ze dit zo ervaren heeft. Destijds was Penderyn namelijk de enige distilleerderij in Wales. Er was verder niemand anders. En alle mensen die op de distilleerderij werkten waren allemaal gelijk. ‘Ik heb er echt nooit zo over nagedacht. Ik ben gewoon begonnen met werken. Vrouwen zijn bovendien altijd betrokken geweest bij het proces van whisky maken, het is alleen zo dat ze misschien niet altijd even zichtbaar zijn geweest.’ Volgens Macdonald worden de laatste tien jaar vrouwen in de whisky-industrie wel wat meer zichtbaar en is dat alleen maar een mooie ontwikkeling.

POPULAIR NIEUWS