Staking bij Diageo: verregaande maatregelen en protesten

Nieuws
zondag, 05 februari 2023 om 13:00
vaten fabriek
Waar in Nederland regelmatig gestaakt wordt in het openbaar vervoer, gaat het in Schotland bij drankgigant Diageo mis. De stakingen bij Diageo hebben namelijk een nieuw hoofdstuk gekregen, waarin medewerkers van de Leven whiskyfabriek wederom het werk neergelegd hebben. Dit na een recente staking van 48 uur rondom een escalerend loonconflict. En dit keer zullen de medewerkers ook andere maatregelen treffen.
Medewerkers die lid zijn van de Unite the Union in de Diageo-fabriek hebben afgelopen vrijdag het werk voor de tweede keer neergelegd. Er is een geschil over de ploegenwisseling binnen het bedrijf, waarbij medewerkers volgens hen effectief een loonsverlaging van 6 procent krijgen. Daar zijn ze het niet mee eens en in een gesprek met de drankgigant komen ze niet tot overeenstemming.
Volgens Sharon Graham, algemeen secretaris van Unite the Union, zijn de leden van de vakbond het meer dan zat. Ze zien de winst van Diageo flink stijgen (er is een winst geboekt van ruim 4 miljard pond) terwijl hun salaris daalt. Bovendien is de inflatie op het hoogste punt in jaren, waardoor de medewerkers het nog moeilijker krijgen. ‘Het is volstrekt onaanvaardbaar’, aldus Graham. Daarom komen er, indien Diageo de medewerkers niet tegemoet komt, tot 3 april in elk geval stakingen.

Staking Diageo medewerkers dit keer met extra gevolgen

De eerste staking van de medewerkers betrof alleen het neerleggen van het werk. Hierdoor ontbreekt volgens de vakbond de technische ondersteuning volledig en is het niet veilig is om de fabriek te laten draaien. Deze nieuwe stakingsronde heeft datzelfde effect, maar dit keer komen er ook extra acties. De betrokken medewerkers hebben namelijk een aantal protesten gepland.
Zo zullen zij zich op 11 februari bij de Johnnie Walker Experience in Edinburgh verzamelen om hun onvrede kenbaar te maken. Unite Vakbondsfunctionaris Bob Macgregor meldt dat op deze manier alle mensen in Edinburgh en alle bezoekers van het centrum kunnen zien hoe het bedrijf met haar medewerkers om gaat. Daarnaast zullen de medewerkers op 12 februari vanaf 12:00 uur ook bij de fabriek in Leven gaan protesteren. Over de eventuele stakingen die daarna zullen volgen is nog niets bekend.
Diageo meldt op haar beurt juist dat ze trots is op de loon- en voordelenpakketten die ze haar medewerkers aanbiedt. Het betreft dan ook slechts een klein handjevol medewerkers dat actie voert in verband met nachtdiensten in het weekend. Het lijkt er dan ook niet op dat de drankgigant de medewerkers tegemoet zal komen in dit conflict.

POPULAIR NIEUWS