Zorgen over mogelijke beperkingen in drankreclame in Schotland

Nieuws
zondag, 05 februari 2023 om 9:00
schotlandview
De Schotten zijn in rep en roer. De de World Health Organisation (WHO), heeft landen aangespoord een serie beperkingen in drankreclame aan te nemen. De restricties lopen uiteen van het stoppen van de sponsoring van sportevenementen, buitenreclame, marketing activiteiten in pubs, restaurants, in de media en online. Daarnaast zouden deze restricties ook een reglement aan moeten brengen in de verkoop van alcohol in winkels, waarbij alle alcohol achter een toonbank zou moeten verdwijnen.
Volgens Schotse volksvertegenwoordiger Mr. Bowie zou het adopteren van deze restricties een flinke klap kunnen betekenen voor de export van whisky. Deze bedroeg het afgelopen jaar niet minder dan 4,5 miljard Britse Ponden.
Bowie is meldt dat whisky een van de grootste exportproducten van het Verenigd Koninkrijk is en daarmee van vitaal belang voor de noordoostelijke regio van het land, met name voor de lokale banen. In het Noord-Oosten liggen de gebieden Moray en Speyside, die niet alleen bekend staan om hun vele kastelen, maar ook om hun vele whisky distilleerderijen. In Speyside alleen al ligt de helft van alle distilleerderijen van het land, dus een beperking in drankreclames zou een enorme strop zijn voor dit gebied.
Mochten deze restricties doorgang vinden, zou het goed mogelijk zijn dat bezoeken aan de vele bekende distilleerderijen of het organiseren van het grote Speyside Festival, Spirit of Speyside, niet meer kunnen plaatsvinden.
Bowie is ondertussen maar wat trots op Schotland en Speyside. “Schotland verwelkomde in 2019 (het jaar voor de covid-pandemie) meer dan twee miljoen bezoekers die een distilleerderij aandeden. We zouden ons succes rond moeten bazuinen, in plaats van het proberen te verstoppen!", vertelt hij in een betoog tegen de beperkingen in drankreclame.

Komen de beperkingen in drankreclame erdoor of niet?

Hij gaat vervolgens nog even flink door tegenover de Scottish National Party (SNP), de partij in Schotland die volgens hem een broertje dood heeft aan de whiskystatus van Schotland. "Zij waren het immers die eerder al een extra belasting wilden invoeren op whisky en de gehele industrie. Dergelijke acties (en dus de beperkingen in drankreclame, red.) zijn dodelijk voor de gastvrijheid, het toerisme en de dranksector en zou de gehele economie grote schade aan doen".
Het moge duidelijk zijn: whiskyliefhebbers en zij die graag een toertocht door Schotland willen maken om distilleerderijen te bezoeken hebben Mr Bowies volledig aan hun kant staan.
Het onderzoek van de Schotse overheid naar de door de WHO voorgestelde restricties wordt afgerond op 9 maart. Daarna zal de overheid moeten besluiten of ze deze restricties over willen nemen. Mocht dat gebeuren, dan is nog niet duidelijk in hoeverre dat de distilleerderijen, proeverijen en whiskyfestivals in de regio zouden kunnen raken. Wie van plan is komende jaren naar Whiskyland Schotland af te reizen doet er in ieder geval goed aan het nieuws nauwlettend in de gaten te houden.

POPULAIR NIEUWS