Drankgigant Diageo draait winst ondanks inflatie en crisis

Nieuws
donderdag, 02 februari 2023 om 11:00
johnny walker black label
Het moederbedrijf achter whisky’s als Johnnie Walker, The Singleton, Lagavulin en andere dranken, heeft het afgelopen half jaar prima zaken gedaan. Drankgigant Diageo heeft namelijk flink winst gedraaid en daarmee veel meer drank verkocht dan verwacht. Sterker nog, consumenten zijn meer per fles uit gaan geven en kochten duurdere whisky’s, terwijl de portemonnee het er niet makkelijker op krijgt.
Diageo zag de verkopen in de afgelopen maanden met bijna 10 procent stijgen. Dit zorgde ervoor dat er in 2022, over het hele jaar genomen. Een winst van 2,3 miljard Britse pond is gerealiseerd en dat in een tijd waarin we links en recht de ene na de andere inflatiecorrectie om de oren krijgen. Hoewel we met een oorlog in Europa te maken hebben en de prijzen voor het gevoel maar blijven stijgen, is de winst van het bedrijf geen verrassing.
Inflatie heeft volgens het bedrijf niet echt effect gehad op de verkoop van haar dranken, met name doordat sterke drank door consumenten als een luxe wordt gezien. Aan dit soort dingen dingen wordt meer geld uitgegeven. Daarnaast wordt er meer geld uitgegeven aan de meer bekende dranken bij het grote publiek zoals Johnnie Walker en Guinness.

Winst van Diageo komt voornamelijk door wereldwijde heropening

De stijging van de cijfers is volgens het concern juist te wijten aan de magere periode van de covid 19–pandemie. Toen in 2020 alles op slot ging zag Diageo de winst halveren en dat trekt nu alles weer open is weer langzaam bij. Diageo meldt namelijk dat het heropenen van de horeca wereldwijd de drankverkoop enorm heeft gestimuleerd. Mensen zijn meer drank gaan kopen nadat alles weer open ging en bovendien ging men weer massaal op stap om feest vieren.
De dranken in het portfolio van de Britse gigant zijn bovendien niet alleen beperkt tot whisky’s maar omvat ook een heel aantal andere dranken. Neem bijvoorbeeld Guinness, Smirnoff, Captain Morgan en Baileys, allemaal populaire dranken in het nachtleven. Toch hebben vooral whisky, tequila en Guinness voor de vergrote winst gezorgd. En dat is een lijn die volgens Ivan Menezes, topman bij Diageo, door zal zetten. Hij verwacht voor komend jaren wederom een omzetgroei en een winstgroei van meer dan 5 procent
Wist je dat whisky ook een hele goede verrassing voor Valentijnsdag is? Natuurlijk niet alleen de drank, maar ook dingen eromheen zoals chololade met de drank erin. Lees er hier alles over.

POPULAIR NIEUWS