Whisky productiemedewerkers van Diageo leggen werk neer

Nieuws
door Monkey
maandag, 16 januari 2023 om 9:00
johnny walker black label
Medewerkers van Diageo, het bedrijf achter de whisky Johnnie Walker, Buchanans, Crown Royal en meer, hebben het werk neergelegd om te staken. De staking vindt plaats in de Leven fabriek in Schotland, die de flessen voor de whisky verzorgt. En het zou wel eens een flinke tijd kunnen duren voordat er weer op volle toeren gedraaid wordt.
De werknemers van Diageo in de betreffende fabriek hebben om precies te zijn voor 48-uur het werk neergelegd. Het plan is om dit nog vaker te doen tot 3 april als er niet aan de eisen van Diageo wordt voldaan. De Unite-vakbond heeft bevestigd dat de werknemers van Diageo en het bedrijf een geschil hebben over de lonen. Het bedrijf zou al langere tijd lagere vergoedingen aan nieuwe medewerkers willen betalen. Dit is volgens de vakbond zonder overleg ingevoerd, waardoor er scheve verhoudingen tussen het personeel gecreëerd zullen worden. Het meningsverschil tussen de twee partijen speelt al een behoorlijke tijd. In 2019 is er voor het eerst via een klachtenprocedure melding gemaakt van het probleem.

‘Een schokkend voorbeeld van geldzucht’

Sommige leden van de vakbond Unite zouden naar verluidt ongeveer 6 procent van hun loon kunnen verliezen als ze worden overgeplaatst naar de lagere vergoeding. Volgens Unite is dat uit den boze. Een werknemers kan niet zonder overleg minder salaris krijgen en al helemaal niet als het bedrijf het goed doet. Waar de Ierse whiskey export het namelijk bijzonder goed deed afgelopen jaar, geldt dat voor het Schotse Diageo ook volgens Unite-generaal-secretaris Sharon Graham.
Hij meldt namelijk dat Diageo ruim 4,4 miljard aan winst gerapporteerd heeft. Deze winst is door elke werknemer gegenereerd, maar wordt nu ‘beloond’ met een mogelijke salarisverlaging. Graham vindt dit een ‘schokkend voorbeeld van geldzucht’. Diageo ontkent op haar beurt dat er een lagere vergoeding ingevoerd wordt, maar meldt dat de staking juist gaat over de weekenddiensten van engineers in verhouding met het aantal nachtdiensten dat vereist is en de bijbehorende toeslag voor die ploegendiensten.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties