Stokerij Twentse Ketels lanceert eerste Haaksbergse whisky

Nieuws
vrijdag, 08 september 2023 om 13:00
squaremountains
Stokerij Twentse Ketels maakte al onder de merknaam Squaremountains distillaten als jenever, gin, vodka en eau de vie, maar deze maand voegt de stokerij daar ook whisky aan toe. Daarmee is Stokerij Twentse Ketels de eerste die Haaksbergse whisky op de markt brengt.
Het heeft ruim drie jaar geduurd, maar nu is het eindelijk zover. Vanaf 17 september kan de Squaremountains Whisky van Stokerij Twentse Ketels gekocht worden. Het gaat om een peated whisky, een rokerig distillaat van een Frans eiken rode wijnvat uit de Bordeaux.
De naam is afgeleid van de Engelse vertaling voor Haaksbergen, maar dat is niet de enige manier waarop de whisky haar oorsprong eert. Zo is Squaremountains Whisky gemaakt van ambachtelijk gestookte moutwijn op basis van turfgerookte mout, een verwijzing naar de hoogveengebieden rondom Haaksbergen.

Inspiratie voor de Haaksbergse whisky

Daarnaast verwijzen de kleur van de doos en het etiket van de whisky naar de zeldzame lavendelheide die op een aantal plaatsen in het Haaksbergerveen voorkomt. Een andere inspiratie is de kleur van gerookte zalm, die volgens de stokerij ‘een prima combinatie is bij ons eerste whisky’. 
Squaremountains Whisky is door het vele kopercontact tijdens het stoken een zachte peated whisky met een flinke body door de voldoende houttonen van de vatlagering.

Eerste fles naar The Whisky Teacher

Tijdens de officiële lancering van de Squaremountains Whisky zal de eerste fles van de Twentse drank overhandigd worden aan een speciale gast. Deze gast is niemand minder dan Henri Goossen, The Whisky Teacher. Leppink heeft voor Goossen gekozen omdat hij de distilleerderij al een tijdje volgt en omdat hij de man is die whisky in Twente op de kaart gezet heeft.

Waar kun je de eerste Haaksbergse whisky kopen?

Kan jij niet wachten om deze eerste Haaksbergse whisky zelf te proeven? Dat kan op twee manieren. Je vindt Squaremountains Whisky in de betere slijterijen in Twente en de Achterhoek. Als dat voor jou niet bepaald om de hoek is, dan kun je de whisky ook bestellen via de webshop van Squaremountains. Een fles kost 79,95 euro. Wees er wel snel bij, want de oplage is gelimiteerd tot 313 flessen.

Stokerij Twentse Ketels

Stokerij Twentse Ketels werd in april 2018 opgericht door Maarten jan Leppink in Haaksbergen. In de omgeving van Zuid-Twente zijn er genoeg natuurlijke grondstoffen te vinden, zoals jeneverbesstruiken en oude fruitsoorten. Tijdens het distillatieproces wordt er vooral gelet op een eerlijke geur, smaak en afdronk van de toegepaste natuurlijke ingrediënten.
Meer weten over Stokerij Twentse Ketels? We lichtten de stokerij eerder al uit in een Distilleerderij Donderdag.