Dit zijn de vier Finse whisky’s uit de core range van Kyrö Distillery

Nieuws
donderdag, 07 september 2023 om 17:00
kyro
De Finse distilleerderij Kyrö Distillery heeft haar kernassortiment aan whisky’s uitgebracht. In totaal zijn er vier Finse whisky’s die de core range vormen: Kyrö Malt, Kyrö Wood Smoke, de nieuwe Kyrö Oloroso en de nieuwe Kyrö Peat Smoke. Ze lopen uiteen van een milde whisky tot een flink geturfde expressie.
Het kernassortiment van Kyrö is al in de maak sinds 2020, toen de eerste Finse whisky Kyrö Malt uitgebracht werd. Het is dan ook een flinke mijlpaal voor de distilleerderij dat de vier expressies eindelijk klaar zijn. Miika Lipiäinen, mede-oprichter van Kyrö Distillery, vertelt dat de vier Finse whisky’s voor elk wat wils bieden.

Wat zijn de Finse whisky’s in de Kyrö Distillery core range?

De Finse whisky’s van het merk zijn niet alleen whisky’s die doorgaans te krijgen moeten zijn, maar demonstreren volgens Lipäinen de veelzijdigheid van de roggegraanvariëteit. Elke whisky is namelijk gestookt van 100 procent Finse rogge. Dit zijn de vier Kyrö whisky’s:
Kyrö Malt whisky
Deze whisky is dubbel gedistilleerd en gerijpt in Amerikaans wit eikenhouten vaten. Vervolgens is de drank gebotteld op 47,2 procent ABV. Dit is de enige whisky die momenteel voorzien is van tasting notes die we graag met jullie delen.
Neus: Vanille met karamel, gedroogd fruit en aardse roggetonen.
Smaak: Roggebrood, honing, wilde bessen en een pepertje.
Afdronk: Pittig, met mokka en karamel.
De Kyrö Malt whisky heeft een adviesverkoopprijs van omgerekend 60 euro.
Kyrö Wood Smoke whisky
Deze Finse whisky is gemaakt van mout die volgens een oude noordelijke traditie gerookt is. Deze bijzondere manier van roken zorgt voor een hele unieke smaak. De drank is gebotteld op 47,2 procent ABV en heeft een adviesverkoopprijs van omgerekend ongeveer 70 euro.
Kyrö Malt Oloroso whisky
Dit is een van de twee nieuwe expressies van het Finse whisky merk. Deze whisky is heeft mogen rijpen in Spaanse Oloroso sherry vaten, nieuwe Amerikaans eikenhouten vaten en ex-bourbon vaten. Vervolgens is de drank gebotteld op 47,2 procent ABV. De adviesverkoopprijs van Kyrö Malt Oloroso is omgerekend ongeveer 65 euro.
Kyrö Peat Smoke whisky
Deze vierde en laatste expressie in de Kyrö core range is er een die geturfd is. De whisky wordt gerookt en vervolgens gerijpt in vaten van Kyrö Peat Smoke whisky en ex-bourbon vaten. Ook deze expressie is de fles in gegaan met 47,2 procent ABV. De adviesverkoopprijs is gelijk met die van Kyrö Wood Smoke whisky, namelijk omgerekend ongeveer 70 euro.
Wanneer deze vier Finse whisky’s exact te koop zullen zijn en waar je de flessen allemaal tegen gaat komen, is niet bekend. Via de website van de distilleerderij is momenteel alleen Kyrö Malt te krijgen.
Foto: Kyrö Distillery

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties