Verkoop Ierse whiskey stijgt enorm in Verenigde Staten

Nieuws
maandag, 20 maart 2023 om 9:00
ierland
Ierse whiskey doet het enorm goed de afgelopen tijd. Onlangs nog konden we melden dat de drank goed was voor meer dan 1 miljard aan export, maar nu blijkt dat in de V.S. wel heel veel Ierse whiskey gedronken wordt. De verkoop daar is namelijk de pan uit gerezen.
Amerikaanse consumenten hebben in 2022 meer dan 6,1 miljoen kisten Ierse whiskey gekocht. Het gaat dan om 9-liter kisten, waarin meerdere flessen geleverd worden. De opbrengst is ruim 1,4 miljard dollar .
In 2022 had Ierse whiskey dan ook een flink aandeel in de recordbrekende groei van de Amerikaanse industrie, volgens de Distiller Spirits Council of the US en de Irish Whiskey Association. Ierse whiskey is de op drie na snelst groeiende drank in zowel omzet als volume in de VS.

Verkoop Ierse whiskey is bewijs van kwaliteit

William Lavelle, directeur van de IWA, meldt dat de opmerkelijke groei van Ierse whiskey het bewijs voor de kwaliteit van de distilleerders in Ierland is. Hij vervolgt met de woorden dat hij trots is op het feit ‘dat de Ieren de rijke geschiedenis van het leveren van de iconische spirit aan Amerika kunnen voortzetten.’
Het is bovendien een wisselwerking. In 2022 werden er bijvoorbeeld 300.000 gebruikte whiskeyvaten uit Kentucky en Tennessee gekocht om in Ierland te gebruiken. Dit heeft vanzelfsprekend een behoorlijke omzet gegeven aan de Verenigde Staten, wat met de verkoop van Ierse whiskey weer terug is gekomen.
Welke Ierse whiskeys het meest naar de Verenigde Staten geëxporteerd zijn, is niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat er in de twee afgelopen decennia de premium en super premium segmenten van Ierse whiskey in aandeel gestegen zijn. Dat betekent dat er duurdere whiskeys verkocht zijn in de Verenigde Staten dan voorheen het geval was. Lavelle noemt deze ontwikkeling ‘een spannende tijd voor sterke dranken afkomstig van het Emerald Isle.’

POPULAIR NIEUWS