Ierse whiskey goed voor meer dan 1 miljard aan export

Nieuws
zaterdag, 14 januari 2023 om 10:00
ierland
De coronaperiode was voor niemand goed, ook niet voor de whisky industrie. Toch zien we dat veel industrieën langzaam weer opkrabbelen. De Ierse whisky-export is wel heel sterk teruggekomen. In 2021 is er namelijk een record aan whiskeyexport geweest!
Ierland heeft in 2021 niet alleen een comeback gemaakt als het op whiskey export aankomt, maar de grens verlegd en een record gebroken. De waarde van de export lag namelijk boven de 1 miljard euro afgelopen jaar. De waarde van de whiskey export is een flinke klim ten opzichte van 2020. In dat jaar was de export namelijk gedaald met 26 procent naar 620 miljoen euro. Ruim de helft daarvan betrof in dat jaar export naar de Verenigde Staten. In 2019 werd nog gemeld dat de horeca weer volledig open moest gaan om een verbetering in de cijfers mogelijk te maken en met het coronavirus dat in dat jaar nog om zich heen greep, werd hier niet positief op vooruit geblikt. Gelukkig is de horeca weer geopend en zijn de cijfers weer bijgedraaid.
De Irish Whiskey Association is ontzettend tevreden met de resultaten en ziet dit als bewijs voor de wereldwijde vraag naar de Ierse whiskey. Volgens William Lavelle, directeur van de Irish Whiskey Association, is de mijlpaal die nu bereikt is een duidelijk teken dat de unieke industrie in Ierland belangrijk is. Hij geeft daarbij aan dat over heel Ierland de groei van de whiskey export voor banen gezorgd heeft. En dat komt niet helemaal ongelegen.

Flink wat klappen geweest voor Ierland 

Zoals in de rest van de wereld is Ierland namelijk behoorlijk hard geraakt door de covid pandemie. Daarnaast is de Brexit voor de Ierse economie erg schadelijk geweest en heeft de oorlog in Oekraïne er onder andere voor gezorgd dat er prijsverhogingen zijn gekomen en weer aan zitten te komen. Zo kost een Guinness in de kroeg vanaf 1 februari weer 12 cent extra en betaal je straks voor een Heineken biertje 17 cent meer. Alle whiskey's zullen ook in prijs stijgen, maar hoe veel dat is, is niet bekend.

POPULAIR NIEUWS