Whisky steeds aantrekkelijker als investering

Nieuws
donderdag, 14 september 2023 om 13:00
investeren
Als whiskyliefhebber drink je een fles whisky natuurlijk het liefste op, maar je kunt er ook geld mee verdienen. De drank wordt namelijk steeds aantrekkelijker om in te investeren.
Volgens het Knight Frank Wealth Report, een gezaghebbende bron op het gebied van de prestaties van luxe activa en investeringen, heeft whisky een goed vooruitzicht. Hoewel de top drie voor 2022 nog steeds bestaat uit kunst, klassieke auto’s en vintage horloges, maar whisky (nummer acht) heeft een bijzonder goed rendement van 373% over de afgelopen tien jaar.
Er zijn verschillende redenen waarom het aantrekkelijk is om in whisky te investeren. Zo blijven flessen whisky lang goed en kun je een fles bijna onbeperkt bewaren. Daarnaast zijn oudere flessen moeilijk te verkrijgen. Je kunt niet zo een-twee-drie nog een fles van bijvoorbeeld een 40-jarige whisky bij produceren. Volgens Business Insider lijkt het erop dat door de wereldwijde populariteit van whisky het blijft uitgroeien tot een brede en sterke markt.
Hoewel de oudere flessen het meeste geld opleveren, hoef je niet per se in zo’n oude fles te investeren. Volgens Scotch Whisky Investments, de wereldwijde leider in het investeren in whisky, zijn door de toenemende vraag sommige 18-jaar oude whisky’s al beleggingswaardig.

Investeren met de hulp van Scotch Whisky Investments

Wil je investeren, dan kun je bij Scotch Whisky Investments (SWI) in Sassenheim terecht. Deze investeerder helpt je bij je aankoop van whisky, waarbij je kunt kiezen tussen fles, vat of een combinatie en helpt je vervolgens ook bij de verkoop. Hoewel investeren altijd de nodige risico’s met zich meebrengt, hoef je je bij SWI in ieder geval geen zorgen te maken over de gekochte whisky zelf. De investeerder opereert namelijk onder een AFM-vergunning, wat betekent dat er een aantal garanties worden geboden wat betreft authenticiteit, kwaliteit en kwantiteit.
Thomas van Gameren, hoofd van marketing bij SWI, gaf aan Business Insider een voorbeeld van een goede investering. De fles die hij aan de website liet zien werd in 2015 gekocht door SWI-oprichter Michel Kappen voor 15.000 euro. Een soortgelijke fles werd vier jaar later voor bijna 300.000 euro geveild. Dit zijn volgens Van Gameren wel uitschieters, maar ‘absoluut geen uitzondering’. Representatiever volgens Van Gameren is een 58-jarige whisky van Glenfarclas, die oorspronkelijk een paar honderd euro kostte en nu zo’n 5000 euro opbrengt.
Om via Scotch Whisky Investments te investeren moet je wel minimaal 100.000 euro inleggen. Wil je het liever zelf doen, dan heeft Whisky Monkeys een handig artikel voor je over hoe je zelf in whisky kunt investeren.

POPULAIR NIEUWS