Britse waakhond waarschuwt voor investeringen in whiskyvaten

Nieuws
door Whisky Monkey!maandag, 28 augustus 2023 om 17:00
whiskyvaten
Investeren is niet zonder risico. Dat geldt als je investeert in goud, zilver, bitcoin of iets anders, dus ook met investeren in whisky. De Advertising Standards Authority (ASA), ofwel de Britse waakhond rondom adverteren, heeft nu aan de bel getrokken rondom het investeren in whiskyvaten. Daar liggen namelijk flink wat risico’s voor leken.
Zo onderzocht de ASA een tweetal bedrijven dat adverteert met investeringen in whiskyvaten. Het gaat om Whisky Investment Partners en London Cask Company. Klanten van beide bedrijven hebben klachten ingediend over misleidende advertenties, waarin de rendementen mooier gemaakt werden dan ze waren. Daarnaast maakten de bedrijven de risico’s omtrent beleggen niet duidelijk.
ASA ging aan de slag om te onderzoeken of de klachten gegrond waren en of de advertenties inderdaad misleidend waren voor consumenten. Uiteindelijk werd besloten om de klachten toe te wijzen. Dit zijn niet de enige klachten die er voorbij gekomen zijn. Ook zijn er klachten rondom advertenties in dagbladen, websites en betaalde Google advertentie gegrond verklaard. Deze gingen allemaal over de London Cask Company.

Investeringen in whiskyvaten ongerept terrein

De markt voor het investeren in whiskyvaten is op dit moment in het Verenigd Koninkrijk nog niet gereguleerd. Bedrijven kunnen daarom redelijk vrij bewegen en dingen roepen als ‘verdien tussen de 8 en 12 procent rendement per jaar na het doen van een aankoop bij ons’, zoals in een van de advertenties te lezen was.
Dit rendement kan alleen niet gegarandeerd worden en dat wordt nergens duidelijk vermeld. Klanten denken daarom dat ze zonder problemen 12 procent rendement kunnen verwachten, terwijl dat lang niet altijd zo is. De whiskymarkt kan net als andere markten fluctueren en dat heeft direct invloed op het rendement van gekochte vaten.
Bovendien zijn er bij het aankopen van vaten nog meer kosten die inzichtelijk gemaakt moeten worden. Zo moet drank ook verscheept en gebotteld worden en, wanneer het verkocht gaat worden, zijn daar ook weer regels (en kosten) aan verbonden.
De ASA heeft nu aan beide bedrijven gevraagd om duidelijk te maken dat de waarde van investeringen in whisky vaten variabel is en dat prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Daarnaast moet de informatievoorziening voor eventuele bijkomende kosten ook verbeterd worden.
Een tijd geleden meldden we al dat investeren in whisky niet altijd even goed gaat. Zo ging het gruwelijk mis bij een gepensioneerde man die het geld voor zijn oude dag in whiskyvaten gestoken had.

POPULAIR NIEUWS