Whisky als investering: vloeibaar goud of zonde van goede drank?

Rubrieken
vrijdag, 19 mei 2023 om 13:00
whiskyinvestering
Whisky wordt tegenwoordig steeds populairder. Niet alleen om te delen met vrienden tijdens een gezellige avond, maar ook als investering. Het is tegenwoordig voor sommigen een appeltje voor de dorst, een alternatief voor sparen of voor beleggen in cryptomunten. Maar hoe zit dat dan met whisky als investering? Is het een slimme belegging of zonde van een mooie fles drank?
Investeren kan tegenwoordig in van alles. Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die aandelen aanschaffen. Iets wat op de lange termijn rendabel kan zijn. En dan is er nog de achtbaanrit die de cryptovaluta met zich meebrengen. Het ene moment stijgt de koers en het andere moment zitten de digitale munten in een soort vrije val. Zo zijn er de afgelopen tijd behoorlijk wat mensen dagelijks met stress naar bed gegaan, omdat de koers van Bitcoin behoorlijk ingestort is. Deze stijgt weer licht, maar hoe dat verloopt is maar moeilijk te voorspellen. Kortom, een onzekere wereld dus die elk moment weer voor een wending kan zorgen.
Tegenwoordig grijpen steeds meer mensen naar andere middelen om in te investeren die wat tastbaarder zijn. De een kiest voor vastgoed, maar om daarop in te stappen heb je een behoorlijk startkapitaal nodig. Anderen kiezen voor iets ‘kleiners’ zoals speciale LEGO-sets. De nieuwste trend is toch wel de goudgelen drank: whisky als investering. Over dit laatste vertellen wij je graag het een en ander, want hoewel er voordelen aan verbonden zijn moet je wel een paar dingen weten. Laten we beginnen met de voordelen van whisky als investering.

Whisky als investering: vraag en aanbod bepaalt

Om te gaan investeren in whisky moet je weten wat in je kast gaat zetten. De godendrank is namelijk in allerlei vormen en maten te krijgen. En niet elke fles gaat geld waard worden. Even de slijterij op de hoek in lopen om een van de usual suspects, zoals een standaard fles Glenlivet of Johnnie Walker, in bulk te kopen gaat je niet helpen om van je zuurverdiende centen een vermogen te maken.
Vraag en aanbod is bij whisky, net als bij alles dat geld waard wordt, een belangrijke pijler. Een grotere vraag en een kleiner aanbod zal de prijs sneller doen stijgen. In andere woorden: het zijn de exclusieve whisky’s en dan vooral de limited editions die in prijs gaan stijgen. Daar is tenslotte maar een beperkt aantal van de fles in gegaan, terwijl veel mensen de drank wil hebben.

De markt in de gaten houden

Naast vraag en aanbod is het verstandig om de whiskymarkt een beetje in de gaten te houden. Dit geeft je namelijk een paar voordelen. Je weet zo wat de populairdere merken zijn en wanneer er nieuwe whisky’s uitkomen die gelimiteerd beschikbaar zijn. Bovendien ben je niet de enige die whisky als investering ziet, dus ook echt niet de enige die op zit te letten bij een nieuwe release. Als je even niet kijkt, vis je dus al snel achter het net.
Hier op Whisky Monkeys houden we in de gaten wat er in de wereld van whisky allemaal uitkomt. Regelmatig zul je dan ook op onze nieuwspagina voorbij zien komen dat er een nieuwe whisky aangekondigd of zelfs uitgebracht is. Als je zelf een merk op het oog hebt, waarvan je het liefst whisky verzamelt, dan kun je je natuurlijk ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

Populaire whiskymerken

Populaire zijn op dit moment vooral Schotse single malt whisky’s. Denk aan The MacallanGlendronach en Springbank. Daarnaast zijn Japanse whisky’s zoals die van Karuizawa al even geliefd. Daarnaast doen ook speciale releases uit beide landen het vaak erg goed wat betreft waarde. Natuurlijk is geliefde whisky hier niet door beperkt, maar het zijn als het ware de veilige keuzes.
Ook whisky van gesloten distilleerderijen doen het namelijk erg goed. Hier komt de pijler die we eerder al noemden heel duidelijk naar voren: vraag en aanbod. Gesloten distilleerderijen maken geen whisky meer, dus elke fles die er uit die distilleerderij gekomen is, is een gelimiteerde editie zou je kunnen zeggen. Neem bijvoorbeeld de Pappy van Winkle distilleerderij die in 1992 haar deuren sloot. Enkelen van de whisky’s uit die stokerij brachten nog niet heel lang geleden bij een veilig flinke bedragen op. De Pappy van Winkle 23 Year Old Family Reserve leverde zelfs het recordbedrag van 52.500 dollar op!

Weet waar je moet zoeken

Weten wat de markt doet is stap één, maar dan ben je er nog niet. ‘Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft’ zingt de Jeugd van Tegenwoordig en daar is geen woord van gelogen. Want hoe haal je die gloednieuw uitgebrachte fles whisky dan in huis? Lang niet alle flessen die uitkomen, komen in de winkels terecht. Sommige flessen worden verkocht in grote online slijterijen zoals Gall.nl. De hele exclusieve flessen zijn soms ook daar niet te koop, tenzij je een Premium klant bent. Ook gespecialiseerde bedrijven kunnen je vaak helpen aan bijzondere whisky’s.
Mocht je toch een whisky gemist hebben die je absoluut in huis wil hebben? Dan kun je altijd op de veilingsites rond gaan neuzen. Neem bijvoorbeeld Catawiki.com, een veilingsite waar je soms whisky voor een paar tientjes kunt komen en waar ook de exclusievere whisky’s voorbij komen. Let natuurlijk wel even op wat je er precies koopt, want deze flessen komen dus niet rechtstreeks uit de winkel. En je wil de drank natuurlijk in tiptop staat ontvangen om uiteindelijk te bewaren.

Whisky bewaren

Vaak doe je dat in je eigen woning en dat kost je dus kastruimte. Bovendien zijn er wat voorwaarden aan verbonden. Je omgeving moet namelijk geschikt zijn voor het opslaan van whisky. Zoals het bij een gemiddelde vampier ook is, is whisky geen fan van zonlicht. De drank bevat veel alcohol en als daar te veel zon bij komt zal er een chemisch proces voor zorgen dat die dure fles waar je je spaargeld in gestopt hebt ineens smaakt als goedkope bocht. Whisky is daarbij ook niet blij met een warme plek of een plek met te veel trillingen. De beste temperatuur om whisky op te slaan is tussen de 12 en 14 graden.
In het kort:
  • Zet flessen altijd rechtop weg
  • Zorg voor een donkere plek
  • Opbergen doe je tussen de 12 en 14 graden

Voordelen van whisky als investering

Als je gaat investeren in whisky, dan beleg je met wat meer zekerheid. Whisky is namelijk een product en geen bedrijf. Waar bedrijven failliet kunnen gaan, kan een fles whisky dat natuurlijk niet. Whisky is daarbij behoorlijk waardevast, wat zoveel wil zeggen als dat de prijzen per fles niet enorm zullen kelderen als jij ligt te slapen. Iets wat wel kan gebeuren bij bijvoorbeeld cryptomunten.
Bovendien hoef je niet regelmatig te betalen voor je investering, iets wat wel zo is bij beleggen in aandelen, bezitten van cryptomunten of het simpelweg opbouwen van een flinke spaarrekening. Over deze dingen betaal je namelijk vermogensbelasting, terwijl je whisky in je kast zet als je eigendom. En dan heb je nog iets moois om naar te kijken ook!

De risico’s van whisky als investering

Waar er veel voordelen aan investeren in whisky verbonden zijn, kent het verzamelen van de drank ook risico’s. Over het algemeen zul je er als ‘beginnend belegger’ voor kiezen om je whisky thuis op te slaan. Hoe je dit goed doet, vertelden we je in deze special al. Wijk je daarvan af door je whisky bijvoorbeeld toch bloot te stellen aan teveel zonlicht of je flessen warm op te slaan, dan kan het zomaar zijn dat je drank niks meer waard is. Bovendien kunnen fysieke producten, zoals in dit geval flessen (en hun dozen die vaak ook ontzettend mooi zijn). Als je de fles per ongeluk van zijn schap stoot of de doos raakt beschadigd, dan hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen dat de waarde ervan zakt
Daarnaast moet je voor beleggen in whisky over een gezonde portie geduld beschikken. Lang niet alle whisky’s schieten in prijs omhoog in de prijs in de eerste periode na de release. Soms duurt het een half jaar, een jaar of zelfs wel een aantal jaar voordat een whisky flink geld waard wordt. Geduld is een schone zaak bij whisky, iets wat zeker opgaat bij het levenselixir. Je kunt overigens je flessen vaak wel snel met winst verkopen, maar die is dan minimaal vergeleken met wanneer je een tijdje wacht.
Als je geduld dan eerder opraakt, de doos beschadigd raakt of de prijs van een bepaalde whisky onverhoopt instort, kun je er ook altijd nog voor kiezen om een fles open te trekken. Daar is de drank tenslotte in eerste instantie voor bedoeld!