De whiskywereld blijft in beweging met allerlei nieuwe ontwikkelingen. Nieuw op de markt is Grand Aroma Toasting, speciaal bedoeld voor whiskymakers. Lees hier wat dit inhoudt
Kan je zomaar iets toevoegen aan whisky? Nee, dat mag niet. Maar wat wél mag is dat als dit al gebeurd is bij de vaten zelf voordat er een new make in vaten gaat. Daarom is Grand Aroma Toasting op de markt gebracht, bedoeld om whiskymakers net even wat meer tools te geven voor de smaak van dranken.
Dit gebeurt geheel natuurlijk en nog voordat er een druppel drank de vaten in gaat.
Interactie tussen hout en (new make) spirit is altijd al erg belangrijk. Een groot deel van de smaak van whisky’s komt immers voort uit het hout. Niet voor niets zijn cask finishes populairder dan ooit en bestaat al vele jaren lang de techniek van toasting.
Hierbij wordt het vat aan de binnenkant verhit zodat de textuur van het hout en de smaak veranderen. Bovendien gaat het hout verder open staan zodat er meer aroma's vrijkomen.
Maar wat nou als er net even meer mogelijk is? Om te zorgen voor nog meer interactie tussen hout en drank, is er een nieuwe gepatenteerde techniek op de markt gebracht.
Bij de Grand Aroma Toasting- techniek worden vaten niet zomaar van een toast voorzien. Er worden eerst aromatische houtsoorten en plantaardige stoffen aan de vaten toegevoegd. Deze dringen diep door in het hout van een vat en geven rijke geurstoffen en oliën af aan het eikenhout.
Daarna wordt het vat getoast. Hierdoor gaat zoals gebruikelijk het hout verder open, waardoor aroma’s vrijkomen. Als vervolgens de spirit in de vaten gaat om te rijpen wordt de drank in het vat voorzien van een uniek nieuw karakter.
De nieuwe techniek kan in elk vat voor een gedistilleerde drank ingezet worden. Zo kan het gebruikt worden voor rumvaten en bij vaten waar whisky in gerijpt wordt.
Het geeft makers van dranken meer sturing in de aroma’s en de smaak van de drank die ze maken. Een van de merken die er al mee aan de slag is gegaan is Brugal Rum, met haar Visionaria 2 rum. Die heeft mogen rusten in vaten die een Grand Aroma Toasting met aroma’s van koffiebonen hebben gehad.
Er is een uitgebreid palet aan aroma’s beschikbaar van geroosterde granen zoals koffie en cacaobonen tot kruidige aroma’s zoals zoethout, nootmuskaat. Daartussenin zitten nog florale, fruitige, citrusachtige, exotische en houtachtige aroma’s. Dit zijn de smaken die er onder andere beschikbaar zijn:
De ‘smaken’ die GAT biedt zijn ook met elkaar te mengen zodat er een uniek, nieuw profiel kan ontstaan. Zo kan een whisky uit een eikenhouten vat ineens tonen van kastanje met kokosnoot en een vleugje vijgen bevatten.
Zoals veel whiskyliefhebbers zullen weten, mag er aan whisky niets worden toegevoegd behalve de karamelkleurstof E150. Als dit wel gebeurt mag het geen whisky meer heten. Dit is dan ook niet wat er met Grand Aroma Toasting gebeurt.
De natuurlijke aroma's worden toegevoegd aan het hout van het vat, waardoor deze de aroma's opneemt. Dit is te vergelijken met het seasonen van een vat, waarna het opnieuw getoast wordt. Pas later gaat de spirit erin om te rijpen totdat het whisky is.
Grand Aroma Toasting is niet alleen maar een ver van je bed show. De techniek wordt inmiddels ook door de Nederlandse vatenleverancier Santing Beer and Spirits Barrels aangeboden. De techniek richt zich op de distilleerder die een drank wil maken en daar een unieke smaak aan toe wil voegen via het vat.
Benieuwd wat een Grand Aroma Toasting met jouw whisky zou kunnen doen? Neem dan contact op met Santing Beer and Spirits Barrels voor meer informatie over deze techniek.
Mede mogelijk gemaakt door Santing Beer and Spirit Barrels. Nix18.