Alles wat je moet weten over Santing Beer and Spirit Barrels

Best of
maandag, 29 mei 2023 om 11:00
santing beer and spirits barrels2
Als je in Nederland een whiskyvat wil kopen om te vullen met whisky of een ander destillaat, ben je bij Santing Beer and Spirit Barrels aan het goede adres. Dit bedrijf verkoopt aan allerlei klanten whiskyvaten. Wij vertellen je in dit artikel 5 dingen die je moet weten over Santing Beer and Spirit Barrels.

De eigenaren

Santing Beer and Spirit Barrels wordt gerund door Paulo Cardoso en Hans Santing. Oorspronkelijk was het bedrijf van Santing en Cardoso is daar een beetje bij toeval ingerold, zoals we eerder uitlichtten in ons interview met hem. Santing deed in eerste instantie alleen deco vaten en had wat problemen in Portugal. Het was vooral de taalbarrière waar hij tegen aanliep bij klanten. Cardoso spreekt vloeiend Portugees omdat hij daar zijn roots heeft liggen. en zo kwam van het een het ander. De heren runnen nu sinds (jaartal) succesvol Santing Beer and Spirit Barrels voor het leveren van vaten voor destillaat, wat ook over de Nederlandse grens gaat.

De vaten

Hoewel Santing begonnen is met deco vaten en er een verschil is tussen een deco vat en een vat waar echt whisky in moet (waarover morgen meer), zijn de twee nu bezig met vaten leveren waar een destillaat in thuis hoort. De keuze die Santing Beer and Spirit Barrels aanbiedt aan klanten is enorm. En hoewel algemeen bekend is dat het steeds lastiger is om aan goede vaten te komen in de whisky-industrie en er een schaarste is, geeft Cardoso aan dat hij nog altijd aan kwalitatief goede vaten kan komen voor klanten. Dit komt door een breed netwerk dat opgebouwd is in de loop der jaren.
Veel Nederlandse distilleerderijen, whisky’s die jij ongetwijfeld al bent tegengekomen, halen hun vaten bij Santing Beer and Spirit Barrels. Om privacy redenen zullen we niet vertellen welke partijen dit zijn, maar hier zitten zeker niet de kleinste namen tussen. De vraag is wel hoeveel geld iemand te besteden heeft. Zo kan Cardoso bijvoorbeeld aan Mizunara komen, Japans eiken, ‘maar dan moet je wel heel diep in de portemonnee.’ Een klant gaat zeker 3800 euro betalen.
Gelukkig zijn er ook een hoop andere betaalbare vaten, die allemaal op de website van Santing Beer and Spirit Barrels staan.

Nieuwe website

Dan kunnen we een mooi bruggetje meteen maken. De website van Santing Beer and Spirit Barrels is namelijk vernieuwd. Door de nieuwe website kunnen (potentiële) klanten nu veel duidelijker zien wat de keuze is qua vaten. Zo is er nu een knop ‘Producten’ waarbij rustig bekeken kan worden welke vaten er te koop zijn. Ook kan er gekozen worden tussen vaten tot 150 liter en vaten vanaf 1900 liter. Een greep uit het aanbod:
  • Auchentoshan Lowland
  • Laphroaig Islay
  • Mescal
  • Tequila
  • Jack Daniel’s Bourbon
  •  Sherry Oloroso
  • Tokay
Het mooie is dat je alle vaten aan kunt klikken waarbij daarna een hele uitleg staat van het vat. Zo kun je proefnotities lezen, wordt de houtsoort vermeld en uit welk land een vat komt. Nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral een kijkje op de website.

 Elke klant is even belangrijk

Je kent de uitspraak wel dat klant koning is, maar niet iedereen maakt dat waar. Voor Santing Beer and Spirit Barrels is dat wel het geval. In een reactie met Whisky Monkeys laat Cardoso weten dat elke klant even belangrijk is. ‘Ik ga niet in een pikorde zitten, zo van: “Jij bent een kleintje.’ Hij legt uit dat iemand die bij hem een 50 liter vat koopt en net begint met destilleren, misschien over tien jaar wel veel groter is. Bij Santing Beer and Spirit Barrels wordt iedereen dan ook gelijk behandeld en is elke klant even belangrijk.
Daarbij mag een klant ook altijd een stukje advies verwachten. Voor Cardoso is het belangrijk om klanten goed te kunnen adviseren. ‘Wat je heel veel ziet met destillateurs is dat ze kleine vaatjes willen gebruiken. Maar het nadeel bij kleine vaten is dat het volume en contact met het hout heel groot is. Als jij een new make op een tien liter vat gaat zetten, dat wordt het na drie jaar te heftig. Dan zeg ik altijd “Als je 20 klanten hebt van 10 liter, doe het eerst in een groot vat en het laatste jaar op een kleiner vat, want anders krijg je veel te veel tannines. En koop geen vaten die niet getoast zijn.’ Een gebruikt vat geeft simpelweg minder tannines af.

Stukje advies en Tonnellerie de Cognac en kwaliteit

Last but not least: Santing Beer and Spirit Barrels is partner van Tonnellerie de Cognac. Een belangrijk gegeven, want daarmee is er een goed netwerk en worden er veel vaten gevonden, maar het zorgt ook voor wederom een stukje kwaliteit aan klanten.
Er worden niet zomaar vaten geleverd aan klanten, maar alles gaat over de kuiperij en wordt getest. Dus vaten worden getest met een drukmeter. Als dat niet terugloopt, is het vat dicht. Als bij visuele inspectie blijkt dat er een gaatje is, dus een kleine lekkage, kan dat gerepareerd worden.
Volgens Cardoso levert Santing Beer and Spirit Barrels dan ook echt een toegevoegde waarde: ‘We leveren met nieuwe doppen, met een certificaat erbij en de vaten zijn traceerbaar’. Die garantie waar iets vandaan komt is volgens hem essentieel voor klanten, omdat niet elke partij dat kan leveren. Het is zelfs duidelijk wanneer een duig vervangen is.
Dit artikel is in samenwerking met Santing Beer and Spirit Barrels.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties