Update - Europa mag de term Rye Whisky niet meer gebruiken: Hoe zit dat? Wij zochten het uit

Nieuws
donderdag, 03 april 2025 om 10:30
zuidam distillery millstone stills

Het leek even een hele slechte en ongeloofwaardige 1 april grap, maar het blijkt allerminst grappig te zijn. Distilleerders in de EU mogen hun roggewhisky geen Rye Whisky meer noemen. Hoe dat zit en wat het voor Europese whiskymakers betekent, lees je in dit artikel.

Update 2

Vanuit Filliers Distillery uit België is er met ongeloog gereageerd op het bericht rondom het verbod op 'Rye Whisky' als term. Hieronder volgt de reactie van de Belgische distilleerderij.

'Met ongeloof hebben wij vernomen dat de term ‘Rye Whisky’ niet langer door Europese distilleerderijen mag worden gebruikt. Dit voelt als een klap in het gezicht voor ambachtelijke whiskymakers in Europa die met trots en passie roggewhisky produceren. Dat een verouderde en tot voor kort onbekende handelsovereenkomst uit 2003 nu onze traditie en ons vakmanschap dreigt te ondermijnen, is moeilijk te bevatten.

Bij Filliers Distillery hebben we generaties lang gewerkt aan het perfectioneren van onze whisky’s, met rogge als een van onze meest geliefde ingrediënten. Rogge is niet zomaar een graansoort voor ons; het is een essentieel onderdeel van onze smaakbeleving en identiteit. Dat we deze whisky niet langer ‘Rye Whisky’ mogen noemen, terwijl dezelfde term elders zonder probleem wordt gebruikt, voelt als een onnodige beperking van onze ambachtelijke vrijheid.

We begrijpen het belang van handelsafspraken en bescherming van bepaalde productnamen, maar dit besluit schiet zijn doel voorbij. Het is ondenkbaar dat een algemene term als ‘rogge’ nu praktisch wordt gemonopoliseerd door één land. Dit creëert verwarring bij consumenten en druist in tegen de rijke Europese distillatiegeschiedenis.

De overeenkomst biedt gelukkig nog ruimte voor uitzonderingen, en wij roepen de bevoegde instanties met klem op om dit proces zo snel mogelijk in gang te zetten. Samen met andere distilleerderijen zullen we alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat onze whisky’s de benaming mogen behouden die ze verdienen.

Wat er ook gebeurt, één ding staat vast: Filliers Distillery blijft met hart en ziel werken aan whisky’s van de hoogste kwaliteit, met hetzelfde vakmanschap en dezelfde toewijding die ons al generaties lang drijft.'

Update 1

Inmiddels hebben we reactie binnen van Patrick van Zuidam, eigenaar van Zuidam Distillers. Hij geeft aan dat er nog veel onduidelijkheid heerst. Kennelijk is het balletje gaan rollen nadat een Finse distilleerderij is aangesproken en haar etiketten moet aanpassen.

In een exclusieve reactie met Whisky Monkeys laat hij het volgende weten:

'Wij zijn nog niet aangesproken door enige overheid binnen de EU over dit probleem. Het probleem zou zich ook beperken tot de etikettering van de flessen waarbij de term Rye whisky eventueel niet meer gebruikt zou mogen worden op het etiket maar de term 'whisky distilled from rye' dan weer wel en eventueel 'Dutch Rye Whisky' ook.'
- Patrick van Zuidam

Oorspronkelijke bericht

Ineens klonk er gisteren een luide knal in de whisky-industrie. De term Rye Whisky mag niet meer gebruikt worden op flessen van Europese distilleerderijen. De boosdoener: een slapende EU die in 2003 een handelsovereenkomst met Canada opgesteld heeft.

Die overeenkomst is jarenlang door alle partijen vergeten, totdat iemand er ineens op stuitte en besloot te lezen wat er allemaal in staat. De inhoud van de afspraken is op zijn zachtst gezegd schokkend te noemen.

Wat staat er precies in de overeenkomst tussen de EU en Canada over Rye Whisky?

In die overeenkomst worden allerlei afspraken tussen Europa en Canada vastgelegd. Er wordt onder meer over whisky en over wijn gesproken. Tussen die afspraken is bijvoorbeeld de volgende lange zin over Rye Whisky te lezen:

Na afloop van een overgangsperiode van twee jaar te rekenen vanaf de datum van inwerkingtreding van deze Overeenkomst erkent de Gemeenschap dat rogge whisky uitsluitend betrekking heeft op gedistilleerde dranken van oorsprong uit Canada en staat zij niet toe dat deze naam wordt gebruikt op gedistilleerde dranken die niet van oorsprong uit Canada zijn.

Met andere woorden: hier staat dat distilleerderijen in de Europese Unie al lang niet meer mogen spreken over Rye Whisky.

Het leidt in de whiskywereld tot grote verontwaardiging. We zetten wat reacties uit Europa op een rij.

The Neat glas - 2 stuks - prijswinnend whiskyglas - The Neat factory Scotland - elite Image
The Neat glas - 2 stuks - prijswinnend whiskyglas - The Neat factory Scotland - elite
EUR24.95
Op voorraad
Koop op bol.

Reacties in de whiskywereld

Kyrö Distillery komt met een Instagram post waarin groot ‘Outryegous’ te lezen is. Het is een woordpeling die duidelijk aangeeft dat er frustratie is. De Finse stokerij vervolgt in de tekst dat haar whisky voortaan ‘de whisky geboren in een sauna’ heet.

Alex Munch, CEO van Stauning, meldt via een blog op de website van de stokerij, dat de ban van de term Rye Whisky een groot probleem vormt en dat hij er enorm door gefrustreerd is.

Rogge, een grondstof die in verschillende landen voor whisky's wordt gebruikt, zou in de EU geen handelsmerk mogen zijn. Het beschermen van het gebruik van de grondstof is een beetje hetzelfde als zeggen dat je buiten Frankrijk het woord 'druif' of 'wijn' niet in je productbeschrijving mag gebruiken.
- Alex Munch

Stauning heeft als protest een tijdelijke fles uitgebracht voor haar Rye Whisky met daarop een rode ‘Censored’ sticker over de woorden Rye Whisky heen.

Raakt verbod ook Nederland en België?

Niet alleen Stauning en Kyrö maken whisky met rogge. In Nederland en België zijn verschillende stokerijen die op het moment Rye Whisky op hun flessen hebben staan. Denk aan Zuidam Distillers die drie keer op rij de award voor de beste Rye Whisky ter wereld won en misschien wel te veel rogge whisky heeft.

En wat te denken van Filliers Distillery uit België en The Stillery uit Amsterdam?

We hebben deze distilleerderijen om een reactie gevraagd. Zodra we die krijgen, lees je dat middels een update in dit artikel.

Mogelijk toch een manier om Rye Whisky te behouden in EU

In de overeenkomst staat nog een andere regel beschreven die tot een mogelijke uitkomst leidt. Daarvoor moeten distilleerders wel netjes vragen of ze de term Rye Whisky mogen gebruiken.

Dit is wat er in de overeenkomst benoemd is:

In afwijking van de leden 1 en 2 mag een overeenkomstsluitende partij op aanbeveling van het Gemengd Comité toestaan dat een in de leden 1 en 2 vermelde naam van een gedistilleerde drank wordt gebruikt op een in een derde land geproduceerde gedistilleerde drank, op voorwaarde dat:

(a) de reputatie van de betrokken gedistilleerde drank niet afhangt van de reputatie van de in een van de overeenkomstsluitende partijen geproduceerde gedistilleerde drank en
(b) de consumenten niet worden misleid.

Dit betekent dat er mogelijk toch nog Rye Whisky op de whiskyflessen van Europese distilleerderijen mag staan. Dit moet alleen overlegd worden aan de Gezamelijke Commissie die ook in 2003 opgericht zou zijn.

Als deze commissie het eens is over het gebruik van de naam, dan kan er een aanbeveling komen bij de Raad. Die raad neemt dan een definitief besluit in Canada of Europa, waar het afwisselend bijeen komt.

Het heeft dus wat voeten in aarde, maar de Censored-sticker van Stauning hoeft niet definitief op de fles te blijven zitten.

POPULAIR NIEUWS