William Grant brengt Wildmoor whisky, een reeks nieuwe blends uit heel Schotland

Nieuws
woensdag, 10 april 2024 om 16:00
Wildmoor whiskys
William Grant & Sons, de eigenaar van Glenfiddich, heeft een nieuw whiskymerk de wereld in gebracht. Het gaat om Wildmoor whisky, een reeks van Schotse blended expressies.
Het nieuwe Schotse whiskymerk heeft een assortiment van zeven expressies die een leeftijd hebben van tussen de 21 en 40 jaar. De vloeistoffen die gebruikt zijn komen allemaal uit William Grant’s privéreserve. Deze voorraad is de afgelopen zes decennia opgebouwd door de Grant familie en nu is het tijd om te wereld kennis te laten maken met het ‘eerbetoon aan wilde elementen van het land’.
Brian Kinsman, meesterblender bij Wildmoor, Glenfiddich en The Balvenie, vertelt dat er een bijzondere visie voor Wildmoor Whisky is. Het doel van het merk is om whisky’s uit te brengen die verder gaan dan één distilleerderij of huisstijl, maar zich richten op de smaken van Schotland.
‘Met toegang tot de privékluizen met gewaardeerde vloeistoffen van de familie kon ik intense smaken onderzoeken. Ik dook dieper in mijn persoonlijke herinneringen aan deze wilde plaatsen, en wat aanvankelijk een enkele whisky was, is een reeks extreem oude en prestigieuze blended malts en blended whisky's geworden, elk een multisensorisch eerbetoon aan het uitgestrekte terrein van Schotland.’

Vier Wildmoor blended whisky’s breed uitgebracht

Het assortiment van Wildmoor whisky bevat behoorlijk uiteenlopende expressies. Deze moeten als een soort smaakkaart van Schotland fungeren. De expressies brengen elk een eigen profiel met zich mee. Hieronder vertellen we je meer over de expressies die wereldwijd uitgebracht worden en onder andere bij The Whisky Exchange en Berry Bros. & Rudd in de schappen terecht komen:
Wildmoor Dark Moorland 23 Year Old
Een mix van Highland en Speyside malt whisky’s, in combinatie met Lowland graanwhisky. De expressie heeft gerijpt in Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten, gevolgd door een finish in oloroso sherryvaten. De prijs voor een fles is 185 pond, oftewel 215 euro.
Wildmoor Rugged Coast 30 Year Old
De Russged Coast expressie is een combinatie van whisky’s vanuit de westelijke kust van Schotland. De whisky rijpte in oloroso sherryvaten. De prijs van deze fles is 550 pond, omgerekend ongeveer 640 euro.
Wildmoor Black Mountain 40 Year Old
De oudste whisky in de collectie is Wildmoor Black Mountain 40 Year Old. Deze expressie is geïnspireerd door het berglandschap van Noord-Schotland. Er zijn zeldzame graan- en Highland moutsoorten gebruikt, naast voorraden van gesloten stokerijen. De whisky is voorzien van een finish in een Pedro Ximénez sherryvat. De Black Mountain expressie is te koop voor 960 pond, oftewel 1110 euro.
Wildmoor Walking Forest 23 Year Old
De Walking Forest editie is een whisky die geïnspireerd is door de bossen van Schotland. De rijping in virgin oak en sherry oak vaten heeft ervoor gezorgd dat de drank tonen van het bos heeft gekregen, aangevuld door zachte vanillesmaken en rijke zoete smaken.

Deze Wildmoor expressies komen niet overal uit

William Grant & Sons heeft aangegeven dat niet alle expressies overal in de schappen terecht komen. Een van de expressies wordt alleen in China en Taiwan uitgebracht en twee flessen komen in de schappen van de luchthavens terecht. Hieronder zetten we deze op een rij voor je.
Wildmoor Ancient Moorland 23 Year Old
Exclusief voor China en Taiwan is er een blend gemaakt van Highland en Speyside malts van 23 jaar oud. Deze whisky heeft, net als de Heather Valley expressie, gerijpt in Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten, gevolgd door een finish in oloroso vaten.
Wildmoor Heather Valley 21 Year Old
De eerste expressie van Wildmoor is exclusief voor Travel Retail gebotteld. Deze whisky is een blend van Highland, Lowlands en Speyside graan- en malt whisky’s. De expressie moet de drinker meevoeren naar de Schotse heide door de rijping in Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten. De afwerking in oloroso sherryvaten maakt het smaakprofiel mooi rond.
Wildmoor Tropical Coast 30 Year Old
De laatste expressie in de reeks is Tropical Coast 30 Year Old. Deze whisky weerspiegelt de noordwestelijke kustlijn van Schotland in de zomer. De vloeistof heeft gerijpt in Caribische rumvaten voor een zachte en fruitige smaak. Tropical Coast 30 Year Old komt alleen in de schappen van de Travel Retail terecht.
Foto: Wildmoor Whisky
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.