Yamazakura Peated Blended Whisky Review

Reviews
donderdag, 12 oktober 2023 om 13:00
yamazakura peated 2
Bij Japanse whisky denk je wellicht al snel aan merken als Nikka, Hibiki of Yamazaki. Maar whisky is booming en er komen steeds meer merken op de markt, zo ook in het land van de rijzende zon. Welkom bij de Yamazakura Peated Blended whisky review, afkomstig uit Asaka-distilleerderij.
Laten we deze tekst beginnen met een vraag te stellen: waar eet jij je pizza het liefst? Doe je dat in Italië of een echte pizzeria of kan dit net zo goed bij iemand anders? Dus een pizzeria die gerund wordt door iemand die geen connectie heeft met Italië, laat staan de Italiaanse keuken? Voor sommigen zal het niet uitmaken, zij zullen zeggen: zolang de kwaliteit maar in orde is. Anderen zullen zweren bij échte Italiaanse pizza’s.
Welnu is het om een link te leggen met whisky. Het beroemde whiskymerk Nikka is geen echte Japanse whisky. Hoe dat zit mag je nog even nalezen in ons artikel. Yamazakura whisky is dat wél! Hebben we je aandacht? Mooi zo!
Yamazakura whisky wordt gemaakt in de Asaka distilleerderij in de regio Fukushima in Japan. De deuren van deze distilleerderij zijn geopend in 2016 en sindsdien wordt er Japanse godendrank gemaakt. Er is inmiddels een Yamazakura blended malt op de markt, een single malt en dus deze peated blended whisky.

Zien, proeven, ruiken

LandJapan
DistilleerderijAsaka Distillery
Soort whiskyBlend
KleurDiep goudkleurig
GeurKaramel, licht rokerig, vanille
SmaakTurf, mout en citrus
AfdronkMiddellang, rokerig, vanille en geel fruit
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage46 procent
Inhoud fles70 centiliter
Prijs59,95 euro
De goed betaalbare prijs valt meteen op. Er wordt al gauw gedacht dat Japanse whisky dure whisky is, terwijl uit de Asaka distilleerderij hele betaalbare drank komt. Juist omdat de distilleerderij relatief nieuw is er er nog geen gekte omheen heerst, maakt dit een drank die nieuwsgierig maakt. En dan is hij ook nog eens rokerig in plaats van bloemig (zoals de andere variant).
De fles in de hand is niet zo heel bijzonder, zo oogt de fles simpel en staat er op het label niet veel meer dan de naam en plaatjes van een kersenbloesem, wat natuurlijk typerend is voor Japan. Sterker nog, de naam Yamazakura is een samenvoeging van Yama, ofwel berg, en Zakura, wat kersenbloesem betekent. Dat doet wel de vraag oprijzen of er wellicht invloeden hiervan zijn te bespeuren?

Verrassende geur

Het is tijd om te ruiken! De whisky ruikt verrassend zoet. Bij rokerig verwacht je misschien een meer medicinale geur, maar de neus wordt juist verwend door een mix van vanille, karamel en hout. Pas na nog een keer ruiken, komt er een beetje turf in de neusvleugels. Research geeft een duidelijke verklaring: de whisky heeft gerijpt in eikenhouten vaten, waar eerder bourbon en (Oloroso en Pedro Ximénez) sherry in heeft gezeten.

Mooie toegankelijke smaak

Een eerste slok is verrassend, want je vraagt je natuurlijk af of de combinatie zoet en turf ook aanwezig is in de smaak. En dat is zeker het geval. Het is een aparte combinatie die de tong kietelt, met kruiden, eiken, en geel fruit, terwijl de afdronk juist weer wat milder is en ook zoet wordt. Het lage alcoholpercentage van 46 procent proef je goed en dit is eigenlijk een hele mooie toegankelijke whisky voor mensen die iets anders willen, maar ook voor mensen die altijd iets zoeter en mild drinken en licht willen flirten met een peated whisky. Daar staat tegenover dat de peated whisky drinkers pur sang, deze variant meteen kunnen overslaan. Daarvoor is de Yamazakura simpelweg te braaf.
Dan nog een stukje over de whisky: het gaat om een blend bestaande uit verschillende granen, waaronder gemoute en geturfde gerst. Verder is de whisky dubbel gedistilleerd in een koperen pot still.

Conclusie Yamazakura Peated Blended Whisky Review

De Yamazakura Peated Blended is een verrassende whisky die voor een zacht prijskaartje te koop is. Het is een mooie whisky om cadeau te doen als je weet dat iemand van Japanse whisky houdt of daar benieuwd naar is en dan heeft dit levenswater ook nog eens een geturfde smaak. De whisky kan niet alleen puur gedronken worden, maar wekt zelfs nieuwsgierigheid op. Hoe zou deze drank het doen in een whiskycocktail? One way to find out.
+ Verrassend zacht prijskaartje
+ Combineert zoet en peat in een gebalanceerd geheel
+ Perfecte dram voor instappers in de wereld van peated whisky
- Geen whisky voor doorgewinterde peated drinkers

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties