Whisky Names Explained: Berry Bros & Rudd

Rubrieken
maandag, 19 februari 2024 om 15:00
berry bros 2
Berry Bros & Rudd is een naam die niet weg te denken is uit de wereld van wijn en gedistilleerd. Maar wie waren de Berry broers en wat heeft de familie Rudd met hen te maken? Deze vragen beantwoorden we in een nieuwe Whisky Names Explained.

Broederliefde

In de negentiende eeuw zijn er een aantal Schotse whisky distilleerderijen opgericht door twee broers. Denk bijvoorbeeld aan Donald en Alexander Johnston van Laphroaig of George en Andrew Lawson van Clynelish. Samen een whiskyhuis opzetten, dat is pas echte broederliefde. Whisky distilleren is voor sommige bedrijven een familieaangelegenheid, maar ook beginnen met onafhankelijk bottelen van de godendrank is een tak van sport waar je een goede partner als een broer bij kan gebruiken.
We hebben het vandaag over een specifieke onafhankelijke bottelaar die door twee broers geleid werd: Berry Bros & Rudd. De Berry broers namen lang geleden het familiebedrijf van hun vader George Berry over. Dit verklaart de afkorting Bros, broers, in de naam Berry Bros & Rudd. Het familiebedrijf heeft een rijke geschiedenis van een kruidenierszaak tot aan een van de beroemdste dranken distributeurs ter wereld.

Cutty Sark, Berry’s Own Selection en The Glenrothes

De firma Berry Bros & Rudd blijken al jaren een excellente prestatie te leveren op het gebied van de whisky export. Neem als voorbeeld de succesvolle blend Cutty Sark.
Je kent hem vast van het zeilschip op een geel etiket, dat met name op de Bahama’s en Amerika zeer populair is. Maar denk ook aan het eigen label Berry’s Own Selection en natuurlijk aan The Glenrothes. Deze distilleerderij is een aantal jaar in handen geweest van de familie Berry om uit te kunnen groeien tot het succes dat het vandaag de dag is.

Wijn expert Hugh Rudd versterkt het team

Nu vraag jij je misschien af, wat Rudd dan voor toevoeging in de naam is. Hugh Rudd was een kind uit een familie van wijnhandelaren. Zijn expertise op het gebied van Duitse wijnen en liefde voor mooie Bordeaux was in de vroege 20e eeuw ongekend. Na de Eerste Wereldoorlog lag de wereld in puin en moest de economie in het naoorlogse Groot-Brittannië opnieuw opgestart worden.
Essentiële levensbehoeften konden met moeite vervuld worden en voor luxeproducten was maar weinig ruimte. Deze zware tijd was merkbaar in alle bedrijfstakken en zo ook in de wereld van alcoholische dranken. De zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Berry Bros werd afgesloten toen Hugh Rudd in 1920 toetrad tot het familiebedrijf en er een voorspoedige tijd aanbrak voor de drankenhandel met de nieuwe naam Berry Bros & Rudd.

Chairman Lizzy Rudd en haar experts

Dat familiebanden sterk kunnen zijn en voorspoed kunnen brengen in een groot bedrijf, bewijst Berry Bros & Rudd als oudste drankenleverancier van Groot-Brittanië. De familie Berry en de familie Rudd hebben de tand des tijds overleefd en op dit moment staat Lizzy Rudd aan het hoofd van het eeuwenoude merk dat ons van heerlijke drams voorziet.
Een van de geheimen van de eeuwenoude Londense bottelaar is de expertise op het gebied van vaten selectie. Er liggen in de kelders nu meer dan 7000 vaten die stuk voor stuk zorgvuldig worden geselecteerd voor de bottelingen waar de naam Berry Bros & Rudd op mag stralen. De experts van het bedrijf leggen zich erop toe dat alleen de allerbeste vaten op precies het juiste moment de fles in gaan.
Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties