Whisky Names Explained: Dalwhinnie Winter’s Gold

Rubrieken
maandag, 29 april 2024 om 15:00
dalwhinnie winters gold whisky
Het is weer tijd om een whisky naam te ontleden. Dit keer hebben we gekozen voor een whisky van Dalwhinnie, namelijk de Winter’s Gold whisky. De naam van deze Highland single malt expressie heeft alles met de winter te maken, maar dat betekent niet dat deze alleen in de winter te drinken is. Sterker nog, de whisky leent zich perfect voor de zomer.
In de Schotse Highlands, vlak boven de Glen Truim vallei en het Cairngorns nationaal park, ligt Dalwhinnie. Het is mede door de hoge ligging een van de koudere dorpen in het Verenigd Koninkrijk. In deze heuvelachtige omgeving ligt de gelijknamige distilleerderij Dalwhinnie, waar al jaren flink wat whisky gestookt wordt. Veel expressies hebben een leeftijdsaanduiding, maar niet allemaal.

Een whisky uit de winter

Een van de whisky's van Dalwhinnie heeft alles met de temperatuur te maken: Dalwhinnie Winter’s Gold. De whisky is geïnspireerd door de koude omgeving van de stokerij en is volgens de tekst op het label ‘crafted by the cold’.
De single malt whisky van de Diageo distilleerderij wordt dan ook niet het hele jaar door gestookt. Er wordt alleen tijdens de wintermaanden spirit voor Dalwhinnie Winter’s Gold whisky gemaakt. Het is dan bijzonder koud in de omgeving van de stokerij, waarbij het regelmatig wit kleurt van de sneeuw.
Het water in de Schotse Highlands is in deze periode ongelooflijk helder en voor een deel afkomstig van gesmolten sneeuw. De lucht in de omgeving is dan bovendien ijzig koud. Doordat de worm tubs van Dalwhinnie buiten staan wordt het distillaat voor de whisky veel sneller afgekoeld. Daarnaast zorgt de kou ervoor dat de vloeistof minder contact heeft met het koper.
Dit zorgt voor een meer zwavelachtige new make spirit. Iets wat overigens niet zo terugkomt in de whisky. De drank krijgt namelijk na de rijping in Amerikaanse ex-bourbon en Europese ex-sherry vaten van eikenhout een rijk en zoet karakter, dat aangevuld wordt met tonen van heide en turf.

Perfect voor een hete zomer?

Het verhaal en de naam van de whisky hebben dus alles met de winter te maken, maar er is nog een eigenschap die de drank bijzonder maakt. De Dalwhinnie Distillery adviseert namelijk de drank rechtstreeks uit de vriezer te drinken. Daarnaast raadt het whiskymerk aan om de drank in een koud glas te serveren.
De diep-goudkleurige single malt whisky zorgt er gekoeld namelijk voor dat de zoete, bloemige en aardse tonen meer naar voren komen. Bovendien is het natuurlijk een leuke touch voor een whisky die zo nauw verbonden is met de winter. Het bewaren van de whisky in de vriezer heeft nog een mooi bijkomend voordeel. De drank is namelijk ijskoud en dat zorgt ervoor dat hij des te aangenamer is om te drinken tijdens een warme zomerdag.
Dalwhinnie Winter’s Gold is overigens niet de enige Diageo whisky die je uit de vriezer drinkt. Johnnie Walker heeft ter ere van de HBO serie Game of Thrones een whisky uitgebracht die ijskoud geserveerd moet worden.
Natuurlijk moeten wij bij Whisky Monkeys ook een boterham verdienen, dat kan eventueel met een donatie hieronder.

POPULAIR NIEUWS