Lerwick Distillery komt eraan en zal eerst een new make spirit bottelen

Nieuws
maandag, 29 april 2024 om 8:00
lerwick
Heeft Schotland genoeg distilleerderijen? Als het aan de Shetlandeilanden lag en de mensen die daar wonen, was het antwoord vast nee. Er was geen whisky-distilleerderij, maar daar komt dit jaar verandering in.
Zo schrijft de BBC dat later dit jaar de deuren worden geopend van Lerwick Distillery. Het bedrijf is opgericht door Martin Watt en Calum Miller en Caroline MacIntyre. Watt en Miller droomden tien jaar geleden er al van om hun eigen distilleerderij te openen.

Veel whisky-ervaring in aan boord

Verder is Ian Miller als meesterdistilleerderij aangenomen. Hij is meer dan 50 jaar werkzaam in de whisky-industrie, waarvan 25 jaar bij William Grant & Sons.
Watt is afkomstig uit de accountancy wereld, Miller uit de architectuur en MacIntyre uit de verkoopwereld. Er is subsidie gekomen door de Shetland Islands Council om de distilleerderij te bouwen. Over het algemeen komt er veel werkgelegenheid voort van zo’n distilleerderij.

Boost voor de economie

Diana Abertnethy, adviseur bij de Business Gateway, is erg blij met de distilleerderij die later dit jaar nog de deuren zal openen: ‘Het is een opwindend merk en een spannende reis die ze beginnen en die een enorme impuls zal geven aan het toerisme in het gebied en de lokale economie.’

New make spirit in de fles

Hoewel er met de verkregen subsidie dromen snel werkelijkheid worden, is het niet zo dat er nu al een whisky op de markt komt. Met het project is begonnen in 2022 en en whisky mag pas officieel whisky heten na drie jaar. Om toch wat in de kosten te drukken, is daarom besloten eerst een new make spirit te bottelen.
Deze drank zal verkocht worden als Haad Still. Dit is een typische zin afkomstig van de Shetlandeilanden wat zoeits bekent als ‘houd vast’ (het Engelse ‘hold on’ laat zich niet simpel vertalen). De boodschap houdt in ieder geval zoiets in als: wacht maar, totdat de echte whisky uitkomt.
Wist je dat we regelmatig gave prijzen weggeven? Bekijk vooral ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS