Deze Nederlandse onafhankelijke bottelaar brengt licht geturfde whisky op de markt

Nieuws
maandag, 29 april 2024 om 7:00
hemel en hellevuur
Wat hebben de hemel en hel met elkaar gemeen? In ieder geval een spannend smaakpalet, want 3006 heeft zijn eerste Nederlandse whisky's op de markt gebracht: Hemel en Hellevuur.
Sinds afgelopen vrijdag is Hemel en Hellevuur een feit. De whisky is gemaakt door de Bossche Stokers, maar gebotteld door de onafhankelijke bottelaar 3006 whisky. Voor Jop Boer, mede-eigenaar van 3006, is dit de eerste Nederlandse whisky die hij op de markt brengt.

Eerste Nederlandse whisky voor 3006 Whisky

Hij is niet nieuw in de whisky-industrie, want vanaf 2017 is hij al bezig met het uitbrengen van Schotse whisky’s. Ook hij ziet de interesse in whisky’s van eigen bodem.
In een reactie met Whisky Monkeys zegt hij het volgende: ‘Het is natuurlijk super om het dichter bij huis te houden en een Nederlandse whisky uit te brengen uit de stad waar ik geboren ben. Het voelt echt als thuiskomen.’

Niet één, maar twee whisky's

De officiële release van Hemel en Hellevuur is vandaag en 3006 whisky brengt niet één, maar twee expressies op de markt: batch 1 en een single cask release.
Hemel en Hellevuur Batch 1 is te koop voor 59,95 euro. Deze whisky is een licht geturfd en heeft de volgende tasting notes:
Neus: Gebalanceerd met toten van Ceder, Ibericoham en krenten. Als de whisky even staat worden de tonen floraler.
Smaak: Veel zoete smaken als vijg en mais met een lichte kruidigheid van rozemarijn. Hoe langer de whisky in de mond zit, hoe meer de kruidigheid toeneemt.
Afdronk: Hier komt de turf pas echt naar boven, op het moment van doorslikken wordt zoetheid van de sherry vaten gecombineerd met turfrook met een hint van ijzer. Na een tijdje komt ook de suggestie van rode bes.

Hemel en Hellevuur Single Cask release

De single cask release is minder peated dan batch 1 en kost 84,95 euro. Dit zijn de bijbehorende tasting notes:
Neus: Gelijk zwaardere houttonen dan de Hemel en Hellevuur Batch 1, licht geschaafd berkenhout, vanille en in de achtergrond een licht citroentje.
Smaak: Een pallet van gestoofd fruit, bramengelei samen met het boterige shortbread.
Afdronk: Ook hier komt de turf echt weer naar boven in de afdronk. Wel in mindere mate dan de Hemel en Hellevuur Batch 1. De zoete PX tonen in combinatie met de metalachtige turfrook en tonen van Cipres zorgen voor een smaakexplosie. Hierna gaat het over in een lichte finish van ananas en pulled-pork.

Nog veel meer Hemel en Hellevuur onderweg

Het blijft niet bij deze twee expressies, want de bedoeling is dat er elk half jaar een nieuwe release is van Hemel en Hellevuur. Er komen in totaal namelijk 250 tot en met 300 flessen beschikbaar. Door de verspreiding van de lancering, is het smaakprofiel elke keer net even anders, al is er één overeenkomst: De rijping op sherryvaten.
Boer kan niet wachten tot mensen zijn whisky gaan proeven:

‘Al vijf jaar lang zijn we bezig met het perfectioneren van het destillaat, het proeven van de vaten op ontwikkeling en het bedenken welke vaten samen uiteindelijk tot een interessante botteling kunnen leiden.’

- Jop Boer

Het oog wil ook wat

De naam van de whisky is overigens een knipoog naar de kunstenaar Jeroen Bosch en centraal staat het smaakprofiel: sherry (hemel) en peat (hellevuur). Op de flessen pronkt de Bossche draak afgebeeld tegen de distilleerderij.
Mede mogelijk gemaakt door 3006 Whisky.

POPULAIR NIEUWS