Whisky Names Explained: Glen Scotia Victoriana

Rubrieken
maandag, 24 juni 2024 om 15:00
glen scotia victoriana review
Tussen al het voetbalgeweld van het EK door, is het weer een gewone maandag. Dit betekent dat het tijd is voor een nieuwe Whisky Names Explained. Vandaag stappen we in de tijdmachine en reizen we af naar de industriële revolutie.

De Victoriaanse hoogtijdagen

Glen Scotia Victoriana is een eerbetoon aan de Victoriaanse tijd. Door de vele technologische ontwikkelingen in de 19e eeuw ontstond er een ware industriële revolutie. De whisky-industrie maakte door alle ontwikkelingen een exponentiële groei door. Denk aan de komst van stoommachines, het verbeteren van goederenvervoer door betere infrastructuur en de groeiende welvaart waardoor er ook meer markt was voor lekkere whisky.
Laatstgenoemde is met recht een specialiteit van Glen Scotia te noemen. De in 1832 opgerichte stokerij uit Campbeltown werd in 1987 significant uitgebreid en gemoderniseerd. Dit leverde niet alleen een efficiënter productieproces op. Ook groeide de capaciteit aanzienlijk. In de Victoriaanse tijd werd er voornamelijk blended whisky gedronken. Dit zal vermoedelijk dan ook de bestemming zijn geweest van de vele extra liters opbrengst uit Campbeltown.

Brits Imperialisme

In de Victoriaanse tijd was het Brits Imperialisme op het hoogtepunt. Maar liefst 25% van de wereldbevolking was in die tijd Brits en 20% van het wereldoppervlak viel onder het Britse rijk. Er werd met alle gebieden handel gedreven en niet alleen in katoen en specerijen. Schotse whisky was een symbool van Britse cultuur en prestige dat met vaten tegelijk over de wereldzeeën naar koloniën ver weg verscheept werd.
Bij Glen Scotia zullen ze met gemengde gevoelens kijken naar het koloniale verleden van hun land. De uitbuiting van andere landen is niet iets om trots op te zijn. De prachtige technologische ontwikkelingen die hun merk op de kaart zetten, worden wel gevierd. Met de Glen Scotia Victoriana komt er een expliciete ode aan die jaren waarin er uitbreiding plaatsvond en de basis gelegd werd voor de heerlijke single malt whisky van nu.

POPULAIR NIEUWS