Cley bouwt aan een duurzame toekomst

Best of
vrijdag, 03 januari 2025 om 12:00
paul den dulk

Wat als je ervan droomt dat jouw whisky product in allerlei grote steden te koop is? Blijf je dan dromen of besluit je die droom te realiseren? We spreken Paul den Dulk, gepassioneerd meester whiskymaker en mede-eigenaar van Cley Distillery die dé whiskybeleving van Nederland wil neerzetten en zijn whisky in alle grote Europese steden wil verkopen.

Cley Distillery is opgericht door Paul den Dulk en zijn vrouw Maria Neves. Wie een Nederlandse whisky een beetje volgt, ziet Cley regelmatig voorbijkomen. Cley staat op festivals, regelt festivalbottelingen voor partijen en niet onbelangrijk: Nederlandse whisky connaisseurs waarderen het product.

Cley gaat straks als tweede partij de Nederlandse whiskymarkt domineren

Nu is de distilleerderij nog een simpele boerderij, maar er is een enorm grote verbouwing in aantocht. Het betreft een miljoenenproject waaraan ongeveer 700 investeerders aan bijdragen. Terwijl de een zich misschien afvraagt, waar deze stokerij 'ineens' vandaan komt, liegen de woorden van Paul er niet om.

Wij gaan naast Zuidam de Nederlandse whisky-industrie verder op de kaart zetten.
- Paul den Dulk

Dat zijn grote woorden. Want een whisky-industrie bestaat allang, toch? Er zijn immers meer dan 70 stokers in het land bezig.

Het is niet dat die bedrijven geen whisky maken, maar Paul vindt veel producten van stokers (ook internationaal gezien) moeilijk toegankelijk en te duur voor een groter publiek. Voor hem is het essentieel om whisky te maken die vooral lekker is, maar ook goed betaalbaar is en voor iedereen bereikbaar.

Dat betekent dat er dadelijk een paar distilleerderijen zijn die elkaar niet in de weg zitten, die allen mooie producten maken en er voor zorgen dat hun whisky een hoge premium kwaliteit heeft en betaalbaar blijft. En dat gaat verdere consequenties hebben voor de premium niche spelers.
- Paul den Dulk

Sommige whiskybedrijven hebben het moeilijk

Hij wijst erop dat er onrust is in de premium whiskymarkt, de whiskyspeculanten hebben de prijzen tot astronomische hoogte opgedreven en nemen nu hun verlies. Premium distilleerders kunnen zich onvoldoende aanpassen aan de nieuwe marktomstandigheid dat whiskydrinkers meer op de prijs letten waardoor er meer vraag is naar betaalbare premium whisky’s. Het heeft er volgens hem ermee te maken heeft dat er niet voldoende opgeschaald kan worden om uit de productiekosten te komen.

Wat je ziet, is dat hierdoor de kleinere partijen, door de markt gedwongen snel een goedkopere whisky produceren, terwijl de kwaliteit te wensen over laat. Zonder namen te noemen geeft hij aan weleens mensen gesproken te hebben in de industrie die er helemaal niet trots op waren dat ze een whisky na 3 jaar op de markt hebben gebracht. Ze vonden de whisky nog helemaal niet lekker genoeg, maar aandeelhouders hijgden in hun nek.

Een probleem dat hij zelf niet heeft. Er loopt weliswaar nu een investeringsronde, maar dit zijn zoals hij zelf noemt ‘fans’ van Cley. Hier zitten volgens hem geen strategische investeerders achter. Bovendien krijgen al die mensen binnen zeven jaar voldoende rendement op hun inleg of hun geld met rente terug.

‘We hebben ervoor gezorgd dat we een gezond bedrijf neergezet hebben,' zegt Paul. 'Mensen investeren in productiemiddelen.. De installaties zijn van ons. Onze whiskyvoorraad is van ons.’

Door te investeren in Cley zet je Nederlandse whisky internationaal op de kaart

Al 9 jaar het product perfectioneren en deze distilleerderij opschalen

Volgens hem komt Cley dan ook niet uit de lucht vallen. Hij is al 9 jaar bezig en deed dit in het begin naast ander werk. Hij studeerde ooit levensmiddelentechnologie.

’Ik ben al dertig jaar bezig met het ontwikkelen, met het opzetten van bedrijfjes in de voedingsmiddelenindustrie. Dus ik heb veel ervaring in het ontwikkelen, opzetten, doorschalen en uiteindelijk ook het maken en verkopen van voedingsmiddelen of nieuwe voedingsmiddelen en word hierom gewaardeerd door mijn klanten’
- Paul den Dulk

Het is goed mogelijk dat je ooit in Nederland of het buitenland vegetarische lekkerbekjes of vissticks van hem hebt gezien. Al heeft hij daar één fout gemaakt en dat is té snel de vegetarische producten op de markt te hebben gebracht. Kwalitatief kon het allemaal nog wat beter en daarom neemt hij deze learnings mee naar Cley Distillery.

Paul en Maria willen een betaalbare premium whisky op de markt brengen voor een groter publiek. Bovenal staat kwaliteit voorop. Zo heeft Paul zes jaar lang proeverijen gegeven in zijn achtertuin om het product, met feedback van zijn fans, door te kunnen ontwikkelen, terwijl hij ondertussen in het Genever museum in Schiedam van alles bijleerde.

Hij begon met Malt en Rye whisky, maar merkte dat mensen de smaak en beleving iets te ingewikkeld vonden. Zijn single malt whisky is daarentegen een rechtstreekse hit. ‘Dat is 97 procent van de omzet.’

2030 wordt het belangrijkste jaar voor Cley Distillery

Het is de bedoeling om straks een breed internationaal publiek van de whisky's van Cley Distillery te voorzien. Er komen al Duitse en Franse toeristen langs en mondjesmaat zullen Paul en Maria in 2025 op Duitse en Franse evenementen gaan staan. Maar de echte vertaalslag wordt gemaakt in 2030.

Er wordt nu druk gewerkt aan de nieuwe stokerij, waarbij kennis en kunde continu wordt gebruikt en ingevlogen uit Schotland, waar ook de ketels vandaan komen. Ondertussen gebruikt Paul zijn internationale netwerk, zoals afgelopen zomer in Schotland, waar hij dan een paar weken meedraait in de productie, bij Ballindalloch en Dunphail. De daar vergaarde kennis en ervaring neemt hij dan mee naar Nederland om zijn single malt whisky verder te perfectioneren.

cley

Toekomstige single malt whisky's iets anders qua smaak

We gaan langer laten vergisten, van drie dagen naar zeven en daar is de installatie op gemaakt. We gaan vijf dagen in de week produceren en dat zorgt voor meer esters, meer fruit. We moeten niet te haastig zijn. (…) Dus we gaan zo zachtjes mogelijk stoken. We stoken nu drie keer vijf uur en we gaan straks naar twee keer acht uur.
- Paul den Dulk

Dat betekent dat de toekomstige single malt whisky nog beter zal gaan smaken dan die van nu.

‘Er zal ongetwijfeld wat smaakverschil in zitten. De grootste klap die we eigenlijk in de smaak maken is dankzij het nieuwe vat aan het einde. Dus we rijpen eerst drie jaar op ex-bourbon vaten. Daarna gaat de whisky over in nieuwe virgin vaten. Die vaten zorgen voor bijna 70 procent van de smaak.’

De bedoeling is dan dat er 240.000 liter per jaar gestookt wordt. Door op te schalen, kunnen de producten van de Cley whisky’s met premium kwaliteit betaalbaar in de markt aangeboden worden.

Wij willen premium whisky voor iedereen toegankelijk maken.
- Paul den Dulk

Whisky's voor vier tientjes aanbieden

‘Mijn doelstelling is om in 2030 onze single malt gewoon voor 40 euro aan te kunnen blijven bieden. Ja, dat kan. Ik heb daarop de productiecapaciteit ingericht. Wij zullen worden niet persé duurder. De bekende flessen blijven dan tussen de 40 en de 80 euro kosten, terwijl je dan iets heel speciaals hebt.’

Unieke whiskybeleving

De opening van de nieuwe distilleerderij zal daarbij nieuwe banen creëren. Er zullen zo’n 7 tot 10 banen bijkomen. Naast de distilleerderij komt er namelijk een restaurant, een bed & breakfast – alles bedoeld om de meest unieke whiskybeleving in Nederland neer te zetten.

Mensen komen nu bij ons in de achtertuin en ze moeten straks altijd het gevoel hebben dat ze zich bij ons thuis voelen. We zijn een familiebedrijf en blijven ook een familiebedrijf. Dus mensen moeten zich comfortabel en thuis voelen.
- Paul den Dulk

Als voorbeeld noemt hij de Cley fandag afgelopen jaar, waar 500 mensen op afkwamen. ‘Er is niets gebeurd’ – waarmee hij erop doelt dat de sfeer fantastisch was en mensen het leuk vinden om met elkaar over mooie whisky te praten.

Volgend jaar kunnen liefhebbers in ieder geval rekenen op de vier bekende premium producten, twee speciale bottelingen en nog een paar individuele programma’s.

Cley Distillery en de markt

Cley Distillery is niet alleen een belangrijke speler, maar wordt een cruciale drijvende kracht achter de groei en professionalisering van de Nederlandse whisky-industrie. Dankzij Cley’s ambitie en schaalvergroting heeft Nederland een sterkere positie in de internationale whiskywereld.

Hier is waarom een investering in en ondersteuning van Cley essentieel is voor de toekomst van de Nederlandse whiskymarkt:

  1. Sterkere Marktpositie: Cley helpt de zichtbaarheid en reputatie van Nederlandse whisky wereldwijd te vergroten. Zonder Cley zouden we een kans missen om Nederland als serieuze whiskymarkt te positioneren, wat benadrukt hoe belangrijk hun aanwezigheid is.
  2. Innovatie en vooruitgang: Met hun focus op schaalvergroting, duurzaamheid en hoogwaardige productie staat Cley model voor innovatie in de sector. Hun inspanningen zorgen ervoor dat de Nederlandse whisky-industrie voorop blijft lopen, wat zonder hen een uitdaging zou zijn.
  3. Groei en stabiliteit: Cley’s capaciteit en strategische uitbreidingsplannen creëren economische kansen, werkgelegenheid en exportmogelijkheden. Ze versterken de sector, die anders zou blijven bestaan uit kleine spelers met beperkte impact.
  4. Consumentgerichte aanpak: Cley biedt een toegankelijk premium product dat zowel nieuwe als ervaren whiskydrinkers aanspreekt. Dit vergroot de aantrekkingskracht van Nederlandse whisky en zet de toon voor verdere groei van de markt. 

Aanbeveling

Door te investeren in en samen te werken met Cley Distillery, wordt niet alleen een veelbelovend bedrijf ondersteund, maar ook actief bijgedragen aan de toegankelijkheid en transformatie van de Nederlandse whiskymarkt. Cley’s succes zorgt voor een sterkere industrie, grotere exportmogelijkheden en een grotere impact op de wereldwijde whiskykaart. Met Cley kunnen we de toekomst van Nederlandse whisky waarborgen en versterken.

Advertorial. Nix18.

POPULAIR NIEUWS