Advertenties voor whiskyvaten aan banden gelegd

Nieuws
zondag, 05 november 2023 om 17:00
whiskyvaten
Het adverteren voor investeringen in whiskyvaten ligt al enige tijd onder vuur. Reclames zijn vaak misleidend en leiden tot teleurgestelde consumenten. Binnenkort is dat verleden tijd, want de reclames worden straks aan strenge regels onderworpen.
De Committee of Advertising Practice (CAP) heeft de regels opgesteld en besloten dat deze vanaf 2 januari 2024 van kracht zijn. Ze zullen worden gehandhaafd door de Advertising Standards Authority (ASA) de onafhankelijke reclameregulator in het Verenigd Koninkrijk. Deze laatste heeft ook al een handhavingsbericht verstuurd naar bedrijven die reclame maken voor whisky-investeringen.
De handhaving vanuit de ASA is van toepassing op advertenties in alle media voor whiskyvaten die op consumenten gericht zijn in het Verenigd Koninkrijk. Daar moeten de advertenties dus duidelijk voor consumenten zijn in alle opzichten. ‘Er moet voor worden gezorgd dat consumenten niet worden misleid’, aldus de handhavingsmededeling van de ASA.

Advertenties voor investeringen in whiskyvaten moeten duidelijker

Dit houdt onder meer in dat advertenties voor whiskyvaten niet mogen stellen dat er gegarandeerd winsten geboekt worden als iemand een vat whisky koopt en dat een aantal jaren laat rijpen. Investeerders moeten klanten daarbij ook waarschuwen dat er risico’s aan verbonden zijn, waarbij een deel van de investering verloren kan gaan.
Ook moeten de algemene voorwaarden van bedrijven op orde zijn en vooral duidelijk te begrijpen zijn voor consumenten. De consument die mogelijk gaat investeren in whiskyvaten moet hiermee duidelijk geïnformeerd worden over het verdampen van de drank (de Angels Share), dat whisky minimaal drie jaar moet rijpen en dat het minstens een alcohol by volume percentage van 40 procent moet hebben. De kosten die aan een investering en alle stappen die erbij gemoeid zijn moeten ook duidelijk vermeld worden.
Een ander segment van de handhaving stelt dat advertenties maatschappelijk verantwoord moeten zijn. Alle claims die een bedrijf doet over een mogelijk rendement moet te bewijzen zijn, bijvoorbeeld door de consument te laten zien hoe het percentage winst berekend is.
De ASA heeft eerder al aan de bel getrokken rondom het investeren in whiskyvaten. Daarbij is ook al gemeld dat advertenties misleidend en onverantwoord zijn. De whisky-industrie heeft onlangs nog zijn zorgen geuit over de nieuw opgerichte Cask Whisky Association. Deze zou bevooroordeeld en alles behalve onafhankelijk zijn.

POPULAIR NIEUWS