Whisky-industrie enorm bezorgd om 'bevooroordeelde' nieuwe Cask Whisky Association

Nieuws
door Whisky Monkey!zaterdag, 30 september 2023 om 9:00
whisky barrel
Er is een nieuwe organisatie bijgekomen: de Cask Whisky Association (CWA). Zij wil onder meer whiskyliefhebbers een veilige omgeving bieden om vaten te kopen en verkopen. Maar in hoeverre is de organisatie oprecht? Dat vragen mensen uit de whisky-industrie zich nu af.
Verschillende mensen uit de whisky-industrie hebben hun zorgen geuit over de organisatie en zijn belangen. Het doel van de CWA zou zijn om ‘consumenten, klanten en onafhankelijke bottelaars te beschermen tegen gewetenloze handelaars en enorme prijsstijgingen,’ vertelt Colin Hampden-White, de voorzitter van de adviesraad en woordvoerder van de CWA aan The Spirits Business.
Daarbij moet de reputatie van de Schotse whisky industrie, inclusief de onafhankelijke bottelaars, hoog gehouden worden. De associatie wil dat bereiken door transparant advies te geven en te assisteren om vaten te kopen of verkopen. Op de website van Cask Whisky Association zijn onder andere artikelen te vinden met adviezen voor mensen die in whisky willen investeren. Leden zijn nog niet bekendgemaakt. Dat zal volgens de website in november gebeuren.

Hoe zit het met de belangen van de Cask Whisky Association?

De vraag die nu uit de handelshoek van de whiskywereld komt is of de Cask Whisky Association wel echt zo transparant is. De organisatie is namelijk ‘opgericht door een groep met een belang in de whiskymarkt op vat’, meldt een lid van de whiskyhandel. Daarnaast meldt een ander dat er ‘geen gevestigde, langdurige makelaars in het bestuur zitten’.
Ook zou de CWA zelfregulerend zijn, maar niet zijn eigen regels kunnen afdwingen. Hierover maakt whiskyspecialist George Koutsakis in een artikel op Forbes de vergelijking met onder andere een student die zijn eigen huiswerk niet nakijkt. Hij vraagt zich af of de CWA nieuwe mensen in de industrie wellicht misleidt.
In het bestuur zitten namelijk mensen die een eigen bedrijf hebben dat vaten koopt en verkoopt. De belangen van deze mensen ligt volgens Koutsakis vanzelfsprekend bij het verdienen via hun bedrijf. Doordat deze mensen actief zijn in de organisatie is er geen onpartijdigheid, maar worden andere verkopers van whiskyvaten mogelijk benadeeld. Koutsakis meldt dat de CWA in deze vorm niet het antwoord is waarmee Schotse whisky en mensen in de industrie beschermd worden.
De bezorgde groep heeft niet alleen zorgen geuit over de Cask Whisky Association. Het concept van de organisatie zou namelijk wel kunnen werken. Daarvoor moet er wel een en ander veranderen. Zo zouden meer distilleerders betrokken moeten worden bij de CWA en moeten er geen vatenhandelaren bij betrokken zijn. Het zou een compleet onafhankelijk orgaan moeten zijn dat geen belangen heeft bij de aan- of verkoop van vaten via een specifieke partij.
Foto: Pixabay

POPULAIR NIEUWS