5 redenen waarom je LAGG whisky wilt kopen

Best of
zaterdag, 04 november 2023 om 13:00
lagg corriecravie
Misschien denk je bij het woord LAGG wel aan lag op internet, dat natuurlijk staat voor vertraging op de lijn. Dat heeft er niets mee te maken en toch zeggen we nu: stop de tijd! Dit zijn namelijk goede redenen om een LAGG whisky te kopen.
LAGG whisky is een beetje de nieuwe hype onder whisky drinkers. Er is een tweede distilleerderij geopend op het eiland Arran (jawel, van dat bekende whiskymerk!). Er staat in het noorden van het eiland een distilleerderij en een in het zuiden. Laatstgenoemde heeft duidelijke invloeden van turf én dat proef je in de whisky.

Krachtig & rokerig

En dat brengt ons dan ook meteen bij de eerste reden om een LAGG whisky te kopen en dat is vanwege de heerlijke rokerigheid. Zoals sommige whisky connaisseurs zullen denken: er kunnen nooit genoeg peated whisky’s gemaakt worden! Op de officiële website van LAGG zelf staat het volgende: ‘Turf is een kostbaar natuurproduct, vol aromatische kruiden. Bij verbranding komen fenolen vrij en worden opgevangen in onze whisky. Dit zorgt voor de rijke, aardse en complexe smaak.’ Voor de whisky’s van LAGG worden vier ingrediënten gebruikt: water, gerst, gist en turfrook. Mensen die willen weten hoe dit proces precies verloopt, kunnen dat hier teruglezen.

Lange afdronk

Als je houdt van rokerige en krachtige whisky’s ben je bij LAGG dus aan het goede adres! Maar er zijn meer redenen om van deze whisky’s te houden en dat is de goede afdronk. Niets is zo vervelend als een whisky te drinken waarbij binnen een paar seconden de smaak alweer weg is. Vergelijk het met je ultieme geliefde: je wilt daarvan een zoen krijgen die je de rest van je leven bijblijft. Zo is het toch ook met whisky? Het is om van te genieten, langzaam en dus moet die afdronk er een zijn die je bij blijft. LAGG presteert dat. Neem nou die eerste uitgave, de Kilmory Edition. Daarvan is de afdronk lang met hints van citrus rook en vanille. Wat kan een mens nog meer wensen?

Populair

Nog een reden om overstag te gaan en LAGG whisky te kopen is vanwege de populariteit. Het is geen popiejopie product omdat het zo massaal of commercieel is. Nee, dit whiskymerk is meteen al vanaf het begin af aan geliefd bij de whiskydrinker vanwege de kwaliteit! Soms merk je als er een relatief nieuwe distilleerderij geopend is dat er wat buzz gaande is en LAGG doet dat.
Vergelijk het met die ene band die doorbreekt en misschien wel eens heel groot kan worden? Je hebt ze gezien in het voorprogramma ergens, later spelen ze op alle hoofdpodia en kun jij zeggen: há ik heb ze destijds al gezien en toen waren ze al goed. Dát kun je nu met LAGG beleven. Deze godendrank zag pas in pandemie het levenslicht en jij kan op de hype train mee liften.

Goed prijskaartje

Hoewel het smaakprofiel van een whisky essentieel is om overstag te gaan, is een prijskaartje niet onbelangrijk. Eigenlijk zorgt in dit geval die prijs mede voor de populariteit van LAGG whisky’s. Het is net als bij Arran whisky’s: met de prijs-kwaliteitverhouding zit het (meer dan) goed. De eerste editie, de Kilmory Edition haal je al voor minder dan vijf tientjes in huis. En ook de Corriecravie (die gevaarlijk lekker is!) heb je al voor twee tientjes extra.
Met name die Corriecravie whisky is er één waarvan je zegt: als er een lijstje zou zijn met beste whisky’s tot en met 70 euro, dan zou deze er ongetwijfeld instaan. Een mooie sherry cask met turfrook, maakt het een heerlijk verrassende whisky. Een aanrader voor drinkers die iets zoeken met aroma’s van chocolade, kruiden en hazelnoot en toch ook iets zoeken met een peated smaak. Al is het geen peated smaak waardoor je omvalt.

Eigen smoel

En dan komen we bij de laatste reden waarom het een goed idee is om een LAGG whisky te kopen en dat is vanwege de eigen smoel. Dan bedoelen we dus niet enkel de smaak, zoals al eerder beschreven, maar ook de verpakkingen.
Want wist je dat bij alles wat er gebeurt de distilleerderij het eiland Arran er bij probeert te betrekken? Zo worden de whisky’s vernoemd naar delen van het eiland. Kilmory is namelijk vernoemd naar een plaatsje op Arran en Corriecravie naar een streek op het eiland. En de naam van de whisky, LAGG, Lagg is een streek op Arran waar vroeger veel illegaal gestookte whisky vandaan kwam. Verder staan op de huidige flessen ook de contouren van het eiland.
In samenwerking met Van Wees.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties