Belgische whisky makers in paar jaar tijd meer dan verdubbeld

Nieuws
donderdag, 10 oktober 2024 om 12:00
gouden carolus single malt whisky
In Nederland wordt whisky gemaakt, maar ook in België. Iemand die daar niet alleen zijn hobby van heeft gemaakt, maar nu zijn werk (na officiële pensioen) is Patrick Ludwich. Hoe heeft hij deze whiskymarkt in België zien veranderen?
Het was het jaar 2017 toen Ludwich, eigenaar van Whisky van België, begon met het schrijven van een whiskyboek. Zijn doel: alle whiskystokerijen op de kaart zetten. Hij bezocht de distilleerderijen in het land en zo’n twee jaar bezig geweest aan het hele traject.
Wat hem opviel is dat de Belgen niet echt bekend waren met Belgische whisky. ‘Je zag maar enkele spelers met een goede publieke bekendheid op het whiskytoneel,’ legt Ludwich exclusief uit aan Whisky Monkeys.
Op dat moment waren er slechts elf whiskymakers. Daar moest volgens hem dan ook verandering in komen. Lachend zegt hij:
‘Toen ik in dat Belgische whisky milieu gestapt ben, was dat vanuit de visie dat ik moest proberen iets te doen tegen al dat Schotse geweld. Ik vond dat we te weinig chauvinistisch waren en ik wou aan de Belgen laten zien dat we zelf ook wel lekkere whisky maken.’
Patrick Ludwich.

Steeds meer Belgische whisky om te ontdekken

Inmiddels zijn er volgens hem 23 stokers, waarvan sommige nog wachten op hun eerste whisky op de markt te brengen. Tegenwoordig zijn veel Belgische whisky’s te proeven op festivals, zoals afgelopen weekend in Gent.
‘Er kwam hoe langer hoe meer interesse voor die Belgische whisky. Men begon te proeven, verzamelen en beleggen en dat heeft voor een zeer grote boost gezorgd,’ zegt Ludwich.
Hij vindt het geweldig dat steeds meer mensen uit eigen land geïnteresseerd raken in Belgische whisky. Soms zijn het partijen die al best lang bezig zijn, maar een beetje onder de radar zijn gebleven, zoals The Bassets.
Onlangs begon Ludwich met een nieuw initiatief Rent a Cask, waarmee mensen via de huur van een vat zelf eigendom kunnen worden van Belgische whisky.

POPULAIR NIEUWS