Deze nieuwe Islay whisky ontdekt de diepgaande invloed van speciale vaten

Nieuws
donderdag, 10 oktober 2024 om 14:30
port charlotte syc 01 whisky
De zwaar geturfde Port Charlotte whisky van Bruichladdich heeft een nieuwe draai gekregen in de whiskyserie. De Cask Exploration Series brengt met nieuwe vaten telkens een unieke smaak naar de drank. De eerste expressie is de 10 jaar oude Port Charlotte SYC:01 2013.
De nieuwe whisky is de zevende telg in de Cask Exploration Series van het merk. Eerder verschenen onder andere al de MRC:01 (uit Pauillac-vaten), de MC:01 (uit Marsala-vaten) en de PMC-01 (uit Pomerol-vaten). De nieuwe expressie heeft gerijpt in vaten waarin eerder Syrah heeft gezeten, een Franse rode wijn uit de noordelijke Rhône streek.

Een Islay spirit met een Franse invloed

Adam Hannett, head distiller bij Bruichladdich, vertelt dat de stokerij sinds de heropening talloze verschillende wijnvaten heeft liggen waarin whisky rijpt. Wat voor vaten dit precies zijn, is niet vermeld. Wel vertelt Hannett dit is een van de vaten is die een immense invloed gehad heeft op de geturfde spirit.
‘In ons geval ging de veelzijdige Port Charlotte SYC:01 verrassend goed samen met de rijke fruit- en kruidige tonen van het vat. Het resultaat is een veelzijdige single malt-whisky die iets compleet nieuws en unieks voor Port Charlotte vertegenwoordigt.’
Adam Hannett.

Wat is de Port Charlotte SYC:01 2013 whisky?

De Port Charlotte SYC:01 is de eerste botteling uit de Cask Exploration serie. De spirit rijpte eerst in een combinatie van first fill en second fill bourbonvaten. Daarna is de drank overgegoten in Syrahvaten om daar vier jaar in te rijpen. Uiteindelijk heeft er nog een rijpingsperiode in refill bourbonvaten gevolgd.
Dit zijn de tasting notes van de Port Charlotte SYC:01 2013 whisky:
  • Geur: Zoete karamel, gevolgd door vers fruit zoals aardbeien, rode appel, abrikozenjam en een mix van bessen. Dit gaat gepaard met een subtiele hint van rook en kruidige tonen zoals gember. Ook is er een vleugje honing en marsepein te ontdekken. 
  • Smaak: Geroosterd eikenhout, barbecuerook, gecombineerd met fruit zoals mango en bruine suiker. 
  • Afdronk: Aanhoudende tonen van rook en zoetigheid, tonen van eikenhout en Braziliaanse noten met kokosnoot en cacaopoeder. Dit is in combinatie met de smaak van gedroogd zeewier.
De expressie is gebotteld op 54,4 procent alcohol by volume (ABV).

Waar is de Port Charlotte SYC:01 2013 te koop?

De nieuwe whisky van Port Charlotte is te vinden in de schappen bij een geselecteerd aantal whiskyspeciaalzaken over de hele wereld. Of daar ook Nederlandse slijters bij zitten is niet bekendgemaakt. Daarnaast is de whisky te koop via de Bruichladdich website voor 120 euro.
Meer lezen over Port Charlotte? Dat kan in ons Port Charlotte overzicht.
Peat and Whisky Image
Peat and Whisky
EUR16
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS