Nieuw whisky initiatief laat Nederlanders en Belgen een whiskyvat huren

Best of
zondag, 22 september 2024 om 8:00
whiskyvaten
Zou Belgische whisky niet van iedereen moeten zijn? En hoe leuk zou het zijn als mensen hun eigen (kleine) vaatje vol Belgische whisky zouden hebben? Dat moet Whisky van België gedacht hebben en daarom is er nu iets nieuws: Rent a Cask.
Rent a Cask is een initiatief van Whisky van België, waarvan Patrick Ludwich de eigenaar is samen met de Belgische stokerij Wave Distil.

Wat is Rent a Cask?

Rent a Cask is een vatenprogramma waarbij een vat whisky kan worden gehuurd. Klanten betalen een éénmalige huurprijs voor het vat en vervolgens voor de inhoud van het vat, oftewel de spirit die erin gaat, Je wordt dus eigenaar van de spirit, maar niet het vat zelf.
Deze drank is van de klanten en kan uiteindelijk gebotteld worden, waarna de klant het vat zonder verdere huurprijs opnieuw kan laten vullen, of het vat kan daarna aangeboden kan worden aan een andere klant die dan wel weer een huurprijs moet betalen.
Bedragen starten al vanaf 47 euro voor een liter witte rum op 54% ABV, 53.5 euro voor een liter premium Vodka op 66% ABV en 73.50 euro per liter voor een single malt whisky op 66% alcohol by volume. Hoe groter de omvang van het vat, hoe meer een klant zal betalen.

Voor wie is het?

Het huren van een vat whisky is voor een brede doelgroep en gaat van particulieren tot aan bedrijven. En ook mensen ‘die op die manier een bijzonder relatiegeschenk willen voorzien, clubs, verenigingen, goede doelen…,’ aldus Ludwich.
Er zijn drie soorten whisky om te laten rijpen:
  • Belgische single malt whisky
  • Belgische peated single malt whisky
  • Belgische roggewhisky

Welke distilleerderijen doen mee?

Omdat het een nieuw concept is op de Belgische markt, hebben meerdere Belgische distilleerderijen al enthousiast toegezegd om hun medewerking te verlenen. Dit zijn de bevestigde partijen tot dusver:
  • Wave Distil
  • Brugse Whisky Company
  • Brouwerij Pirlot
Momenteel zijn er gesprekken gaande met andere Belgische stokers en wordt bovengenoemde lijst naar verwachting groter.
Whisky van België

Wat is er bekend over de vaten?

Er zijn verschillende vaten die gehuurd kunnen worden:
  • 27 liter 
  • 55 liter 
  • 110 liter 
Het gaat om premium first fill casks die gevuld worden met ready to drink spirits of new make spirits van de distilleerderijen die dit aanbieden. Omdat het kleinere vaten betreft waarmee gewerkt wordt, kunnen ze op korte termijn meerdere keren gevuld worden.
Hoe kleiner het vat is, hoe sneller iets uiteraard zal rijpen. Zo heeft een eerste vulling ongeveer drie tot zes maanden nodig, afhankelijk van het soort spirit, bij een tweede of derde vulling moet deze tijd verdubbeld worden en bij een vierde vulling kan een spirit veel langer liggen.
Ja, het is dus mogelijk om een vat te huren en die niet één keer met een spirit te vullen, maar vaker. Je betaalt als klant enkel voor een huurperiode van een eerste vulling. Bij navolgende vullingen in hetzelfde vat is er geen huurkost meer als het over dezelfde klant gaat.

Hoeveel flessen krijgt de klant?

Hoeveel flessen er uit een vat gehaald kunnen worden, hangt af van meerdere factoren. 'Maar doorgaans kan je stellen dat je uit een vat van 27 liter minimum 52 tot 54 flessen zal halen,' legt Ludwich uit. Factoren die bijvoorbeeld van invloed zijn, zijn het gewenste alcoholpercentage van de spirit, de toekomstige fles en hoe vaak een klant komt proeven.
Standaard wordt er gebotteld op 50 cl flessen van het type Aberdeen. Na de rijping is er trouwens ook nog een bottelkost die bepaald wordt via de keuze van de klant. Die prijs wordt bepaald door de flesinhoud (standaard 50 cl) en kan dus variëren als de klant bijvoorbeeld kiest om 20cl flesjes te vullen. Voor het vullen op 50cl staat de standaard prijs op 5 euro per fles, inclusief label en seal.

Wat zijn de dranken om op vat te laten rijpen?

Hoewel het natuurlijk gaaf is om een eigen whisky te laten bottelen zijn er ook andere drankopties. Mensen die liever een vaatje willen met jenever, gin, graan, wodka of rum kunnen ook terecht bij Rent a Cask.
Ook is er een optie om een alcoholvrije drank op vat te zetten. Er kunnen namelijk na een eerste vulling met whisky premium koffiebonen op vat gefinished worden. Zo krijgen liefhebbers een whisky flavored koffie zonder alcohol. Een Irish coffee zonder alcohol erin klinkt als muziek in de oren, nietwaar?

Waar worden de vaten bewaard?

De vaten worden op twee plekken bewaard: in de opslag van de deelnemende distilleerderij zelf of in het warenhuis van Whisky van België. ‘In acht van de tien gevallen’ zal het vat bij de stokerij liggen, legt Ludwich uit.
De opties om bezoeken mogelijk te maken worden bekeken stokerij per stokerij omdat hier een tijd en personeelskosten mee gemoeid zijn, maar tussentijds proeven is zeker mogelijk.

Wat kost het?

De prijzen verschillen hangt af van de wensen van een klant. Er moet gedacht worden aan bedragen van rond de drie a vierduizend euro bij een eerste vulling.
Ludwich hoopt dat mensen net zo enthousiast als hij zelf in het nieuwe project, omdat hij vindt dat er wat meer aandacht mag komen voor dranken van eigen bodem.
'De doelstelling van het project is om de Belgische whisky bereikbaarder te maken qua prijs. Door in Rent a Cask te stappen kom je bij een eerste vulling rond de 65 euro voor een fles whisky op cask strength en bij een tweede en derde vulling door dezelfde klant zakt dit bedrag al snel richting 55 euro. Ben je met een vriendengroep van 6 of 9 kameraden, dan wordt dit wel heel bereikbaar.'
Heb je interesse of wil je meer weten? Bekijk de officiële website of neem dan vooral rechtstreeks contact op met Patrick Ludwich via [email protected] of +32475781544. Voor België is dit in ieder geval een uniek initiatief.
Foto: Pexels
Mede mogelijk gemaakt door Fine Spirits. Nix18.

POPULAIR NIEUWS