Consumenten dreigen met boycot op merken zoals Jameson en Redbreast

Nieuws
donderdag, 27 april 2023 om 16:00
jamesonflessen
Op Twitter gaat onder meer de hashtag rond #BoycottJameson en consumenten zijn behoorlijk boos. Meerdere consumenten dreigen met een boycot op Jameson, Redbreast en andere merken, omdat Pernod Ricard alcohol blijft leveren aan Rusland. Zo is te lezen op The Spirits Business.
Er is afgelopen week een artikel gepubliceerd op Independent.ie waarin beweerd wordt dat Ierse whiskeytak van Pernod Ricard – Irish Distillers, meerdere merken naar Rusland zal blijven exporteren. Hierbij moet gedacht worden aan whisky’s als Jameson en Redbreast. Dit terwijl Pernod Ricard onlangs de export naar Rusland van het wodkamerk Absolut Vodka heeft gestopt, na protest van consumenten in Zweden.

Waarom gaat export naar Rusland nog steeds door?

Een woordvoerder van Pernod Ricard heeft in een reactie met The Spirits Business met het volgende gereageerd: “In volledige overeenstemming met alle internationale sancties, werd de beslissing om onze export naar Rusland te hervatten genomen zodra onze reeds bestaande voorraden (geïmporteerde vooroorlogse) waren uitgeput en toegepast op onze portfolio van merken. Het is belangrijk op te merken dat zowel het aantal merken als de verkochte hoeveelheid van alles sterk is verminderd in de hele portefeuille, inclusief de verwijdering van Absolut zoals je hebt gezien.'
Pernod Ricard vermeldt verder dat de bescherming van haar eigen lokale medewerkers voorop staat.

Boycot op Jameson?

De reactie en daarmee de beslissing van Pernod Ricard is niet goed gevallen. De Oekraïnse community in Ierland roept op met een boycot via de hashtag #BoycottJameson en daar is inmiddels gehoor aan gegeven door meerdere personen.
Het is onduidelijk of Pernod Ricard de beslissing zal terugdraaien zoals het ook heeft gedaan met Absolut Vodka. Al heeft de beslissing van dat merk minder invloed op de omzet van het bedrijf.
Zo schrijft The Spirit Business nog het volgende: ‘Rusland en Oekraïne waren samen goed voor 7% van alle verkopen van Ierse whisky in 2021, wat een 'waarschijnlijk negatieve impact' op de wereldwijde verkoop in 2022 zou hebben, zei de Irish Whiskey Association vorig jaar.’
De kwestie ligt gevoelig omdat Rusland momenteel in oorlog is met Oekraïne. Wist je dat Wolfburn overigens een exclusieve Oekraine fles op de markt heeft gebracht?