Penderyn Whisky stopt leveringen aan Rusland

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 17 januari 2023 om 9:00
oekraine
De oorlog in Oekraïne is nog steeds gaande en nog altijd komen er sancties tegen Rusland bij. Veel bedrijven exporteren hun goederen dan ook niet meer aan Rusland sinds de invasie van Oekraïne. Nu stopt ook de Welse distilleerderij achter Penderyn whisky het leveren van producten aan het land.
Penderyn Whisky heeft een standpunt ingenomen tegen Poetin en zijn regime in de oorlog met Oekraïne. Hiermee is de export aan Rusland stopgezet en zal er geen enkele fles van de Welshe whisky meer naar Russisch grondgebied geleverd worden. Dit heeft Penderyn Whisky bepaald nadat er met de aandeelhouders besloten is dat ‘Rusland een morele grens overschreden heeft door Oekraïne binnen te vallen’. Dit meldt Stephen Davies, directeur bij Penderyn.
Davies merkt daarbij op dat de export aan Rusland en de omringende gebieden de afgelopen jaren juist aan het stijgen was. Penderyn begon 12 jaar geleden met exporteren naar Rusland en zag vooral de afgelopen vijf jaar een stijging in de verkoop. Hoewel de distilleerderij single malts van 600 pond produceert, werd vooral geëxporteerd naar Rusland in de prijsklasse van 30 tot 50 pond en deze dranken vallen niet onder de aan Rusland opgelegde sancties.

Whiskymarkt in een grijs gebied tussen de sancties

Hoewel er in de sancties namelijk al vastgelegd was dat luxegoederen van meer dan 250 pond niet meer geleverd mochten worden, bevond de whiskymarkt zich voor een groot deel nog in een grijs gebied. Veel flessen die naar dit gebied gaan, zoals die van Penderyn, hebben namelijk een lagere waarde.
De Pendeyn directeur ziet met het stopzetten van de export het risico dat ze de markt verliezen aan partijen die naar Rusland blijven exporteren. Hij staat toch achter de beslissing van het bedrijf en stelt dat ‘het merk (Penderyn, red.) draait om de waarden eerlijkheid en authenticiteit’. Penderyn heeft zelfs een donatie gedaan van 10.000 pond ten behoeve van Oekraïense vluchtelingen via de liefdadigheidsinstelling Loop.
Partijen als Diageo, Edrington en Chivas Brothers hebben ook al besloten te stoppen met de export van Schotse merken als Johnnie Walker, Famous Grouse en 100 Pipers. Andere partijen zoals Campari, eigenaar van The Glen Grant en Wild Turkey, blijven zoals het er nu uitziet wel leveren aan Rusland. Al is ook hier een afname van leveringen. Een woordvoerder van Campari meldde dat alle investeringen in Rusland gestopt zijn en er alleen nog gedaan wordt wat nodig is om de salarissen van de Russische collega's te kunnen betalen.
Wist je dat je bij Whisky Monkeys flink wat prijzen kunt winnen? Je vindt het op onze prijsvraag pagina.

POPULAIR NIEUWS