Het is weer tijd om naar een mooie plek van ons land af te reizen in Distilleerderij Donderdag. Deze week komen we in Nistelrode, Brabant terecht, waar Bus Whisky gestookt wordt met water uit een heuse geologische breuklijn en internationaal hoge ogen weet te gooien.
Als je er zou lopen dan zou je het niet weten, maar in Nederland loopt een geologische breuklijn. Deze lijn, de Peelrandbreuk, is ontstaan door langzame tektonische bewegingen in de aardkorst en loopt kilometers lang door ons land: helemaal vanaf het zuiden bij Roermond tot aan Nistelrode in Brabant. Het zorgt voor hoogteverschillen in het landschap en heel af en toe voor aardbevingen zoals in 1992 in Roermond. Voordat je denkt dat je op de verkeerde website aan het lezen bent, nee dit is niet de website van Discovery Channel, dit is waar Bus Whisky haar naam vandaan haalt.
Door de Peelrandbreuk is er namelijk een natuurlijk verschijnsel ontstaan: een bron van wijstwater. Dit is bijzonder mineraalrijk water dat langs de diepe breuken omhoog gestuwd wordt. Bus Whisky gebruikt het bijzondere water van deze bronnen als basisingrediënt voor haar whisky. Dat gebeurt al bijna tien jaar.
Bus Whisky is in 2015 door Dennis en Ezra opgericht. De aanloop hier naartoe neemt ons iets verder terug mee in de tijd, naar de periode waar de varkenpest boeren in ons land met de handen in het haar liet zitten. Het waren donkere dagen toen dit gebeurde, maar Dennis Hurkmans en Ezra Leeger -de eigenaren van de toenmalige varkenshouderij- besloten om er iets mee te doen.
Het landgoed werd omgetoverd naar iets compleet anders: De Heische Hoeve. Deze omvat een boerderijwinkel, een voedselbos, fruitteelt, een boerderijrestaurant en nog veel meer (zoals tegenwoordig de Bus Whisky stokerij). Gasten van De Heische Hoeve kunnen daar al inmiddels ruim 20 jaar terecht voor allerlei producten van het platteland, zoals fruit.
De producten van de boerderij moesten alleen ook op een andere manier tot waarde gebracht worden. Er bleef op een gegeven moment bijvoorbeeld een partij mout over die eigenlijk voor het eigen streekbier bedoeld was. Zo is het idee ontstaan om te starten met de productie van single malt whisky. Eind 2019 was het zover en kwam de eerste Bus Whisky uit het vat.
Intussen is het ruim vier jaar later en is Bus Whisky enorm gegroeid. De distilleerderij stookt ongeveer 50 vaten whisky per jaar, wat inmiddels al een aantal limited edition whisky’s opgeleverd heeft. De Nederlandse distilleerderij gebruikt voor haar whisky eigen ingrediënten van A tot Z. Bus Whisky is dan ook een single malt, single cask én single estate whisky. Bus noemt dit zelf heel mooi ‘farm to bottle perfection’.
Perfectie is natuurlijk een groot woord, maar om het feit dat Bus Whisky hoge ogen gooit, kun je niet heen. Je mag de drank eigenlijk wel een beetje vergelijken met de Carice van Houten op whiskygebied, want net als deze actrice is de Brabantse whisky en ver buiten Nederland beroemd.
Bus is namelijk al meerdere malen in de prijzen gevallen
op internationaal niveau. Zo heeft de whisky tijdens de USA Spirits Ratings in
San Francisco een bronzen medaille in de wacht gesleept en meerdere zilveren
medailles gewonnen tijdens de London Spirits Competition.
De drank is zelfs beloond met een gouden plak tijdens de China Wine & Spirits Competition. De distilleerderij sleepte in Hong Kong een prijs in de wacht voor haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid tijdens de Global Green Awards in Hong Kong.
De beroemdheid van Bus Whisky heeft een kleine keerzijde. Een nieuwe release van de whisky is namelijk redelijk snel uitverkocht. De whisky is ook niet te koop in de reguliere slijterij, maar alleen in de eigen slijterij of webshop van Bus Whisky. Daar kun je de drank pre-orderen om niet mis te grijpen bij een nieuwe release. Je kan via de website veel meer doen dan alleen de whisky kopen.
Je kan er namelijk ook mede-eigenaar worden van Bus Whisky, een rondleiding boeken of zelfs een compleet arrangement boeken met een whiskyproeverij, een rondleiding en een overnachting. Daarbij kun je zelfs nog een diner krijgen.
Meesterdistilleerder Marcel van Roessel, eigenaren Dennis en Ezra en de rest van het team heten je graag welkom bij de Heische Hoeve.
Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen: