Holyrood onthult nieuwe 'specialty malt' whisky tijdens vijfde verjaardag

Nieuws
zondag, 04 augustus 2024 om 12:00
holyrood ambir single malt whisky
De Holyrood Distillery in Edinburgh is dit jaar vijf jaar oud geworden. Dat is reden voor de release van de derde expressie. De derde single malt whisky is een specialty malt geworden met de naam Ambir.
De Ambir expressie volgt de Arrival en Embra whisky's van de distilleerderij op. Laatstgenoemde verscheen in maart en heeft een licht rokerig karakter.

Nieuw recept

Zoals met de voorgaande releases het geval was, is ook hier een nieuw recept gebruikt. De nieuwe drank is namelijk gestookt van maar liefst vier specialty malts, oftewel speciale moutsoorten.
Calum Rae, distillery manager bij Holyrood, vertelt dat er onder andere gebruik is gemaakt van Crystal 240 en Caramalt. Hiermee is een unieke derde spirit ontstaan die vervolgens in bourbon en Spaanse oloroso vaten gegaan is.

Wat is de Holyrood Ambir single malt whisky?

De Ambir whisky heeft door het gebruik van deze vaten een diepere amberkleur gekregen, waar ook de naam vandaan komt. Ambir is een verbastering van de oude Schotse volkstaal met een moderne twist.
De combinatie van mout en vaten heeft niet alleen voor een mooie kleur gezorgd. Het heeft een gebalanceerde whisky opgeleverd met een alcoholpercentage van 49,8 procent die onderstaande tasting notes heeft:
  • Neus: Karamel, romige fudge, demerara suiker, Schotse chocolade.
  • Smaak: Rood fruit, vanille en cornflakes.
  • Afdronk: Een fluweelzachte biscuittextuur en een vleugje hartigheid op het einde.
De whisky is tijdelijk exclusief te koop bij een select aantal Schotse retailers en bars, en in de winkel van de Holyrood Distillery. Vanaf 9 augustus wordt de Ambir single malt whisky wereldwijd uitgebracht.
De verkoopprijs van een fles van 700 milliliter is 64 pond (omgerekend ongeveer 75 euro). Of de fles daadwerkelijk naar Nederland komt en waar die dan te koop wordt aangeboden, is niet duidelijk.
The Whisky Distilleries of the United Kingdom Image
The Whisky Distilleries of the United Kingdom
EUR48.15
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Soundbite PR/ Holyrood Distillery

POPULAIR NIEUWS