Is samen whisky drinken nu wel of niet slecht voor de gezondheid?

Nieuws
zondag, 14 april 2024 om 7:00
whisky proost
‘Koppels met dezelfde drinkgewoonten leven langer, blijkt uit een nieuwe studie.’ Zo valt te lezen in een artikel van Scientias. We krijgen toch steeds vaker te horen dat alcohol kankerverwekkend is? Hoe zit deze vork in de steel en is whisky misschien stiekem zo verkeerd nog niet?
Een universiteit in de Verenigde Staten heeft een onderzoek verricht waar een opmerkelijk resultaat is uitgekomen: ‘We ontdekten dat koppels die in de afgelopen drie maanden alcohol dronken, langer leefden dan de andere koppels, die ofwel niet dronken of bij wie alleen een van de twee dronk', aldus onderzoeker Kira Birditt bij de University of Michigan.

Opmerkelijk resultaat: samen whisky drinken lijkt OK

Het gaat hier per definitie om stellen die samen dronken, waarbij het onderzoek verricht is bij 4600 stellen van ouder dan 50 jaar. Deze doelgroep moest namelijk twee jaar lang meedoen met een vragenlijst, waar dit nu het resultaat van is. Het opmerkelijk resultaat geldt alleen voor koppels en dus niet voor mensen die alleen alcohol consumeerden.
Waarom worden mensen die samen drinken ouder? Birditt zegt daar het volgende over: ‘We hebben ook in andere studies gevonden dat koppels die samen drinken een betere relatie hebben en dat zou kunnen komen doordat het de intimiteit vergroot', verklaart Birditt.

De aap komt uit de mouw

Ahá, nu komt de aap uit de mouw (see what we did there?). Al wordt wel gezegd dat het gaat om een matig alcoholgebruik en dus niet om te zuipen. ‘Deze studie brengt dit weer een stap verder door aan te tonen dat samen ongeveer even veel alcohol drinken mogelijk leidt tot een langer leven, maar daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel mensen drinken.’
Dus ga nou niet allemaal tig flessen whisky inslaan. Hold your horses.

Poll

Foto: OurWhiskyFoundation

POPULAIR NIEUWS